Познато: 61 млн. лв. без конкурс заради АМ "Струма"

5456
Познато: 61 млн. лв. без конкурс заради АМ "Струма"
Снимка: АПИ

Обект на стойност почти 61 млн. лв. без ДДС възлага пряко, без конкурс, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на консорциум "АМ Струма 3.1". Става въпрос за проектиране и строителство по укрепване и обезопасяване на свлачище в участък от Автомагистрала "Струма".

Мотив за прякото възлагане е регламент от закона, в който се казва, че тази процедура е валидна при липса на конкуренция поради технически причини.

Разрешение за строеж на част от "Струма" евентуално през май догодина

Май месец 2023 година окончателно ще се избере трасе за магистрала "Струма". Това се разбра от думите на служебния министър на регионал...

Видно от публикуваната документация процедурата не е проконтролирана от Агенцията за обществени поръчки (АОП). В случай като този АОП изисква писмени доказателства, че механизмът на възлагане е законосъобразен и се произнася със становище, което задължително се публикува заедно с останалите документи на поръчката.

Сега свлачището от 365+783 до км 366+000 ще бъде изпълнено от въпросния консорциум, в който участват фирмите "Грома Холд" ЕООД, "АБ" АД, "Хидрострой" АД, "Пътища Пловдив Груп" ЕООД, "Пътища Пловдив" АД и "Алве Консулт" ЕООД.

Пътната агенция има от 2015 г. договор с това обединение за изграждане на лот 3.1 от АМ "Струма" (от км 359+000 до км 366+000), а от 2018 г. с ДЗЗД "Железница – Север" за лот 3.1 от тунел "Железница", Подучастък № 1 (от км 366+000 до км 366+720) .

В процеса на изпълнението на двата договора са констатирани нарушаване на устойчивостта на откоса след продължителен пороен дъжд.

През октомври 2020 г. било получено становище от "Геозащита" – Перник, че въпросният участък е засегнат от активни свлачищни процеси и е необходимо спешно да се укрепи. Според АПИ този случай попада в хипотезата, че поради технически причини липсва конкуренция.

Засега: Съдът отмени решения на Борислав Сандов за строежа на АМ Струма

Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения на министъра на екологията (Борислав Сандов), с които са...

"Дейностите по укрепване на откоса, включващи изготвяне на технически проект и извършване на СМР, представляват едно цяло от взаимообвързани като технология и последователност на изпълнение работи, които следва да бъдат обвързани и в техническо, и икономическо отношение с основните СМР по договорните споразумения", пише в мотивите.

Там се уточнява, че допълнителното изготвяне на технически проект и СМР ще се изпълняват на същата работна площадка и са технологично зависими с последователността на СМР по двата основни договора. В същото време възникват в процес на започнало строителство, при условията на издадените и влезли в сила разрешения за строеж.

Според АПИ евентуалното участие на нов изпълнител на една и съща строителна площадка би довело до сериозни затруднения при строителния процес.

Инженерите на двата обекта счели, че единствена възможност е да се изменят издадените разрешения за строеж, защото допълнителните СМР за укрепване на свлачището и за предпазното съоръжение ще се изпълняват на същата строителна площадка, а това правело невъзможно възлагането на друг изпълнител и друг консултант.  

Сметната палата: АПИ незаконно е дала 118 млн. лева на конкретна фирма за тол системата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика