Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промяна в методиката на тока вади ВЕИ сектора на протест: Затварят пътя Русе-София

24 юни 2024, 16:44 часа • 2817 прочитания

Национално сдружение на собствениците на Фотоволтаични централи организира национален протест на 26 юни 2024 г. (сряда) от 08:30 ч.

Демонстрацията ще затвори главен път Русе – София при детелината на с. Ясен от 09:00 до 09:20 ч.

Причината за протеста

Протестът е предизвикан от новата Методика на КЕВР, "която доведе до екстремни цени за балансиране на електроенергията, обрича на фалит ВЕИ сектора, води до застрашаване на финансовата сигурност на пазара и сигурността на цялата енергийна система", съобщават организаторите.

За това се предупреждава и в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Още: Скокът на слънчевата енергия в Европа удря цените на тока

Снимка: iStock

Йордан Ватковски от Сдружението на собствениците на фотоволтаични системи съобщи пред Bulgaria ON AIR: "Ще затворим пътя за около 15 минути. Проблемът в сектора е една методика, въведена от КЕВР, влязла в сила от 1 май тази година. Цената за небаланси се повишава десетократно. Това са 1000%", твърди той.

До 1 май цената за небаланси е била около 360 лв. на мегават. Този месец е стигнала до 6300, изчислява Ватковски.

“В момента секторът ни произвежда 50% от електроенергията на Българската електроенергийна борса. Ако ние фалираме, цената на електроенергията ще се покачи в пъти", смята той. "Нашата група в момента е над 1000 фирми. Производителите на такава енергия в България са хиляди. Методиката трябва да се промени, да се върне със задна дата от 1 май".

Още: Доклад: Потреблението на изкопаеми горива достигна нов рекорд

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес