Пшеницата рекордно скъпа

5037
Пшеницата рекордно скъпа

Цената на пшеницата е рекордно висока - вече се изкупува по 420 лева на тон - цена, която не е постигана от години, предаде стандарт нюз.

В житницата на България - Добрич, зърнопроизводителите продават на най-добрите цени.

Кирил Жендов вече е приключил с жътвата. И макар че добивите му са с 20% по-ниски от миналата година, цената е със 100 лева повече, предаде бТВ.

„Никога досега по време на жътва още, не е достигала такова ниво от 400-420 лева. Но това мисля, че е временно. В следващите месеци ще спадне. Евентуално февруари-март пак ще се върне на тези нива”, казва Кирил Жендов, председател на добруджански съюз на зърнопроизводителите. Според него причината е в лошата реколта в световен мащаб. Пропадналите посеви в Украйна, Румъния и Русия вдигат цената буквално всеки ден. Борсовите анализатори също отчитат пик на пазара.

„Това са зърнопроизводители, които са ожънали реколтата и гледат веднага да я продадат, може би залагайки на факта, че очакват понижение на цената, докато други смятат, че това е ниска цена и смятат, че цената ще се покачи още повече”, твърди Васил Симов,  Софийска стокова борса.

На тези цени родното жито отива за износ, признават още зърнопроизводителите. А хлебопроизводителите поне засега обещават разумни цени без изненадващи скокове. Но пшеницата от новата реколта ще влезе в мелниците едва през септември.

Пшеницата с най-добро качество от 20 години

Тази година реколтата от пшеница е най-добра като качество от двадесет години насам, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мир...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика