Размотаването на съда лишава от обезщетения в "Бургаски корабостроителници" за октомври и ноември

18380
Размотаването на съда лишава от обезщетения в "Бургаски корабостроителници" за октомври и ноември
Снимка: БГНЕС

Съкратените служители на "Бургаски корабостроителници" се тревожат за получаването на неизплатените си заплати от гаранционния фонд на държавата, каза за Таньо Атанасов, обществен посредник в Бургас.

Причина за тези притеснения е, че на 6 март изтече тримесечният срок, а съдът още не се е произнесъл и обявил дружеството в несъстоятелност.

Германска компания проявява интерес към "Бургаски корабостроителници"

Компанията P&S Project от Рощок има интерес да инвестира и да работи в бургаската корабостроителница, предаде БГНЕС. Представите...

„В чл. 4 от закона пише, че правото на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и работното време и на които правоотношението не е прекратено към датата на вписване по търговския регистър на решението по чл. 6 - решение за откриване процедура по обявяване на несъстоятелност. Друго условия е да е прекратено правоотношението през последните три месеца преди датата на вписване в търговския регистър на решението по чл. 6. Тези 3 месеца изтекоха. Това коментирахме с хората и им помогнах да напишем писмо до НОИ. Какво са виновни работниците, че за тези 3 месеца съдът не се е произнесъл, това решение не е в техните ръце, но губят правото си на обезщетение – заплатите за октомври и ноември”, обясни Атанасов пред Агенция "Фокус".

Бившите служители имат намерение да се обърнат и към областния управител. Омбудсманът е притеснен още повече, че вниквайки в Търговския закон, в члена, който регламентира материята на предприятия изпаднали в несъстоятелност, изрично е посочено, че съдът образува дело в деня на подаване на молбата и обявява делото за решаване най-късно в тримесечен срок от образуването му. По думите му гаранцията за този 3-месечен срок е всъщност съдът и тъй като той е независима институция Атанасов пита - кой ще я контролира и кой ще носи отговорност за това, че гражданите са загубили правата си поради просрочено действие от страна на съда? Той смята да ги посъветва да търсят отговорност от държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за действие и бездействие в резултат, на което гражданите носят имуществени и неиумуществени вреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика