Реалното поскъпване на жилищата у нас е под 2% за година

4274
Реалното поскъпване на жилищата у нас е под 2% за година
Снимка: iStock

Реалното поскъпване на жилищата в България е минимално, ако се вземе предвид високата инфлацията. Това става ясно от най-новия доклад на консултантската компания Knight Frank, който намеква за възможно предстоящо охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб.

Според доклада, който се позовава на официалната статистика у нас, жилищата в България са поскъпнали в номинално изражение с 9.4% на годишна база към края миналата година. Това отрежда на страната ни 26 място по-най-силен растеж на цените от общо 56 държави, включени в проучването.

Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година

Жилищата у нас продължават да поскъпват с рекордни темпове. Цената на жилищата нарасна с 9.4% на годишна база през последното тримесечи...

Реалното поскъпване обаче е далеч под номиналното. След коригиране на увеличението в цените с размера на инфлацията, реалното поскъпване на жилищата у нас се свива до едва 1.5% за последните 12 месеца.

Така поскъпването на имотите у нас е под средното равнище в проучването, както в номинално изражение, така и в реално.

Според доклада, имотите в наблюдаваните 56 пазара са поскъпнали номинално със средно 10.2% на годишна база към края на първото тримесечие на тази година. Високата инфлация обаче свива драстично реалният растеж в цените до средно нарастване от 3.3% на годишна база.

„Силната инфлация означава, че разликата между номиналния и реалния растеж на цените на жилищата се разширява”, пише в доклада.

Трябва да се отбележи, че данните за България и още редица страни са към края на последното тримесечие на миналата година, тъй като компанията разчита на официалните национални статистически наблюдения, които все още не са налични за първото тримесечие във всички разглеждани държави.

Предстои ли охлаждане на пазара на жилища?

Жилищата у нас поскъпнаха с 43% за десетилетие

Жилищата в България поскъпват значително през последното десетилетие. Цените на жилищата у нас нарастват с 43% спрямо 2010 година, соча...

Паралелно с това, глобалната консултантска компания, чиято централа е в Лондон, посочва, че реалният ръст в цените на жилищата намалява за второ поредно тримесечие. Въпреки забавянето в растежа на цените, което може да предполага охлаждане на пазара на недвижими имоти в световен мащаб, само в две страни се отчита спад в цените на недвижими имоти. Това са Малайзия (-0.1% на годишна база) и Мароко (-7.5%).

„Пандемията, предизвикала проблеми във веригите за доставки, и кризата в Украйна подхранват световната инфлация. Висока инфлация означава, че лихвите ще тръгнат нагоре, вдигайки цената на дълга във време, в което разходите за живот, храна и конкретно цените на енергията нарастват, намалявайки разполагаемия доход и способността на домакинствата да сменят или подобряват домовете си.”, пише в доклада.

Анализаторите на Knight Frank отбелязват, че САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада вече вдигнаха лихвите, като се очаква дори Европейската централна банка да предприеме подобен ход през юли.

„Но в повечето случаи очакваме меко приземяване поради ограничения на доставките, стабилни баланси на домакинствата и по-голяма готовност от страна на собствениците на жилища да харчат повече за жилищните си условия след строги локдауни”, пише в проучването.

Как се движат цените на жилищата в другите страни?

Най-висок ръст в цените на имотите към края на първото тримесечие на тази година се наблюдава в Турция – цели 110% в номинално изражение, сочи индексът на цените на жилищата на Knight Frank. След коригиране с инфлацията в страната, която възлиза на внушителните около 70%, реалното поскъпване на жилищата в Турция се свива до 30.3% за последните 12 месеца.

Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?

Сделките с недвижими имоти у нас продължават да нарастват и през настоящата година, но за разлика от миналата 2021 година, темпът на ра...

Челната тройка по поскъпване се допълва от Чехия и Словакия, където се отчита ръст от съответно 25.9% и 22.1% в номинално изражение. Реалното поскъпване на жилищата в Чехия възлиза на 18.1%, а в Словакия достига 15.4% на годишна база.

Жилищата в Република Северна Македония поскъпват номинално с 12.4% на годишна база (21 място в подреждането), докато реалния ръст в цените се свива до 5.4%. Имотите в Гърция поскъпват номинално с 9% (29 място в класацията) и реално с 3.7% за година.

Поскъпването в Румъния възлиза на 7.8% в номинално изражение (33 място в подреждането) и 5.9% след коригиране с инфлацията.

Цените на жилищата в Германия, най-голямата европейска икономика, нарастват номинално с 12.5% за година (19 място в класацията) и с 5% в реално изражение.

Имотите в САЩ поскъпват номинално с 18.8% (8 позиция в подреждането), докато реалният скок в цената се свива до 10.9%.

Реалният растеж на заплатите у нас се свива до 0.1% заради инфлацията

Скокът в цените на стоки и услуги изяде реалния растеж на заплатите в България, като същевременно поскъпването на храните вече има воде...

Китай се нарежда на дъното на подреждането (53 място) с номинално поскъпване от 0.7% за година. В реално отношение цените на имотите в Китай падат с 0.4% на годишна база през първото тримесечие на 2022 година, сочи докладът.

Цените на жилищата във Великобритания нарастват с 9.8% номинално (26 място) и с 2.6% в реално изражение. Интересно е да се отбележи, че имотите в Украйна поскъпват, според доклада, с 15.9% на годишна база към края на март тази година (12 място в класацията), въпреки нахлуването на Русия в страната. Ръстът в реално изражение се свива до 1.9%. 

Още: Жилищното кредитиране забави растежа за първи път от 14 месеца насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика