Рекорден срив бележи японската икономика от 1980 г. насам

2075
Рекорден срив бележи японската икономика от 1980 г. насам
Снимка: iStock

Трета по сила световна икономика - тази на Япония, отбеляза рекорден спад от малко над 28% през периода април - юни, тъй като коронавирусната пандемия засегна по-силно от очакваното бизнеса и потреблението, предаде БНР. Това представлява голямо предизвикателство пред новият премиер на страната, който все още не е избран, да предотврати една още по-дълбока рецесия. 

Само в рамките на второто тримесечие сривовете в потреблението и износа успяха да заличат позитивните ефекти от стимулиращата политика на премиера в оставка Шиндзо Абе, добила известност като "Абеномика", която беше стартирана към края на 2012 година. 

Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие се сви със 7,9% спрямо първите три месеца на годината, когато беше отчетно понижение от 0,6 на сто. 

Спрямо година по-рано третата по сила в света икономика се срина с цели 28,1%, след понижение с 2,2% през периода януари - март, отбелязвайки по този начин най-голям спад от 1980 година насам - от когато японската статистика разполага с този тип данни. 

Трима се кандидатираха за лидер на управляващата партия в Япония

Процедура за регистрация на кандидати преди избора на председателя на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) във ...

Днешните данни претърпяха низходяща ревизия спрямо експресната оценка на японската статистика за свиване на БВП през второто тримесечие със 7,8% и с 27,1 на сто. 

Това е третото поредно свиване на японската икономика, което е ясен знак за наличието на дълбока рецесия. В разгара на рецесията премиерът Шиндзо Абе обяви, че подава оставка по здравословни причини. 

Въпреки че спадът на японската икономика е по-малък от този с 32,9% на икономиката на САЩ, той е много по-голям от свиването на БВП на страната със 17,8% през първото тримесечие на 2009 година, когато светът беше ударен от финансовата и икономическа криза след фалита на американската банка Lehman Brothers. 

Японската икономика започна да се рестартира през втората половина на месец май с оглед на постепенно вдигане на противоепидемичните строги ограничения, но редица анализатори очакват този опит за отскок да бъде относително сдържан, тъй като подновеното увеличение на заразените с Covid-19 вероятно ще продължава да се отразява негативно върху потреблението в страна на Изгряващото слънце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика