Румънските туристи избират България като първа дестинация

5419
Румънските туристи избират България като първа дестинация
Снимка: iStock

Румънските туристи продължават да избират България като първа дестинация заради качеството на услугата, като все повече поглеждат и към зимните курорти у нас. Това посочи посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску по време на среща с министъра на туризма Христо Проданов, предават от пресцентъра на туристическото ведомство.

„Румънците продължават да избират България като първа дестинация поради високото качество на услугата, не само по Черноморието“, посочи Предеску. По думите му, в последните години румънските туристи започват да посещават и зимните ни курорти за своите ваканции, както и спа туризма, който също е на много добро ниво.

Винаги сме имали добри съседски отношения и взаимно сътрудничество, и трябва да направим всичко възможно, за да насърчаваме туристическите пътувания между двете държави, посочи от своя страна Проданов.

„Не можем да си представим летния сезон без румънски туристи по Черноморието. Именно поради тази причина взаимоотношенията и връзките ни са толкова важни и се надявам да ги продължим и занапред, за да можем бързо и оперативно да решаваме възникващите проблеми“, уточни министърът на туризма.

Чужденците оставиха 236 млн. лева у нас за нощувки в разгара на лятото

Чужденците, посетили България през месец август тази година, са платили общо 235.8 млн. лева за нощувки, сочат данните на Националния с...

В контекста на предстоящия летен сезон бяха обсъдени темите за транзитното преминаване на автобуси през Румъния с украински, молдовски и полски туристи, желаещи да почиват у нас, както и преминаването на румънски туристи през България и заплащането на т.нар. тол такси.

През пиковия летен месец август румънските туристи у нас са били най-многобройни, сочат данните на Националния статистически институт. През август 2021 година у нас има регистрирани над 250 хил. посещения на румънски граждани с цел туризъм. Това е в пъти повече от всички останали чуждестранни туристи. За сравнение, челната тройка през август се допълва от гражданите на Германия (61 хил. посещения с цел туризъм) и Полша (58 хил. посещения с цел туризъм).

През зимните месеци обаче, ситуацията е доста по-различна. Посещенията с цел почивка и екскурзия на румънски граждани през декември миналата година възлизат на едва 6.5 хил. През декември най-много посещения с цел туризъм са регистрирани от гражданите на Гърция (18.7 хил.), Турция (17.8 хил.) и Република Северна Македония (15.4 хил.).

Още: Колко са производителите на вино у нас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com