Сериозен интерес към първата обявена процедура за дялов инструмент на Фонд на фондовете

894
Сериозен интерес към първата обявена процедура за дялов инструмент на Фонд на фондовете
Снимка: Фонд на фондовете

Рекорден брой от двадесет и четири заявления са получени за управлението на 100 млн. евро в подкрепа на българските стартъпи чрез „Фонд Предприемачество“ – първата обявена процедура за дялов инструмент на Фонд на фондовете за програмен период 2021-2027, информираха от ведомството, което е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа.

Оценителната комисия по обществената поръчка отвори получените заявления за участие по обществена поръчка с предмет "Изпълнение на финансов инструмент Фонд Предприемачество, финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027. Тя беше разделена на 3 обособени позиции: Обособена позиция I с предмет "Изпълнение на Фонд Предприемачество Ранен етап с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро"; Обособена позиция II с предмет "Изпълнение на Фонд Предприемачество Рисков капитал с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро"; Обособена позиция III с предмет "Изпълнение на Фонд Предприемачество Растеж с размер на публичния финансов ресурс от 40 млн. евро".

Още: Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за два нови инструмента

Кои подадоха заявления?

Подалите заявление кандидати по първата обособена позиция са Обединение "Флоу Майндсет Кепитал КДА"; Обединение "Иновейшън - Акселерейс"; Обединение "Планет 9 Венчърс" и Обединение "Витоша Венчър Партнърс II”.

По втората обособена позиция подалите заявление са Обединение "Флоу Майндсет Кепитал КДА"; Обединение "Морнингсайд Хил II"; "Байена Венчърс"; Обединение "Ню Вижън 5"; Обединение "АйСи 2"; Обединение "Планет 9 Венчърс"; Обединение "НеоОпюленс"; Обединение "Витоша Венчър Партнърс II”; Пламен Русев и Консорциум "Капитал Пойнт България".

И по третата обособена позиция заявленията са десет и са подадени от Обединение "Морнингсайд Хил II"; "Байена Венчърс"; Обединение "Ню Вижън 5"; Обединение "Планет 9 Венчърс"; Обединение "АйСи 23"; Обединение "Нео Опюленс II"; Обединение "Витоша Венчър Партнърс II”; Обединение "Крест Капитал", Пламен Русев и Консорциум "Капитал Пойнт България".

"Фонд Предприемачество" е структуриран като три инвестиционни фонда – "Ранен етап", "Рисков капитал" и "Растеж", чрез които ще се осигуряват дялови и квази-дялови инвестиции за предприятия във всички етапи на развитие от идеен проект и концепция до зряла фаза и установени бизнес модели, информират от Фонда на Фондовете.

Още: Малките и средни предприятия с подкрепа от над 200 млн. лева по европейска програма

Финансиране

Предоставеният публичен ресурс е в общ размер от 100 млн. евро, като се очаква посредством привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума да достигне близо 126 млн. евро. Целта е ресурсът да бъде достъпен за компаниите от началото на 2025 г., така че да се осигури период за инвестиране от 5 години.

"Инструментът ще бъде силен катализатор за българската стартъп и иновационна екосистема, ще постигне приемственост с вече съществуващите на пазара фонд мениджъри по ОПИК 2014-2020 и ще осигури създаването на нови стартиращи бизнеси и последващо развитие на вече подкрепеното портфолио от инвестиции," смятат от Фонда на фондовете.

След отваряване на заявленията предстои проверка на кандидатите за съответствие със заложените критерии за подбор. Допуснатите до следващия етап в процеса по подбор участници, ще получат покана за предоставяне на първоначални оферти. Критериите за възлагане се основават на оценка на офертите на кандидатите по три основни компонента: опит с изпълнени инвестиции и осъществени изходи, план за управление и финансова оценка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика