Шефът на ДКЕВР подготвя за ново поскъпване на тока

21021
Шефът на ДКЕВР подготвя за ново поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

"Бихме искали да няма ново увеличение, но има редици индикации в целия сектор - топлофикационните централи, комбинираното производство, които също са в тежко финансово състояние". Така председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира очакваното поскъпване на тока, като задочно намекна за изказването на служебния енергиен министър Васил Щонов, който посочи, че ще е нужно 50% увеличение на цената на тока за следващите 5-10 години.

В интервю за Actualno.com енергийният експерт професор Атанас Тасев заяви, че чрез вдигане на цената на тока може да се ликвидира системния дисбаланс в НЕК само ако има увеличение на т.нар. добавка "отговорност към обществото"* от 17 лева на киловатчас на 72 лева киловатчас. Просто е - вдигаме цената на тока със 70-100 лева и затваряме България, защото икономиката ни не може да издържи такъв шок, каза професор Тасев.

Предприети са всички възможни действия, така че да бъдат компенсирани загубите на НЕК. Увеличаване на цените е първата стъпка, което е неизбежно и предишен състав на комисията го каза, всички експерти казват, че това е така, каза Тодорова.

Тодорова поясни, че вече е говорено с "Марица-Изток" 1 и 3 за дългосрочните договори. Трябва да си променим решението, с което казваме на НЕК да постигне определени параметри, което е в предишното решение на комисията. В тези условия тези централи не желаят да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори. Ще направим, така че двете страни да седнат и да преговарят, заяви Тодорова. Според нея, това са първите спешни мерки, които трябва да се предприемат, така че в следващите 1-2 години да бъде смекчено влиянието на тези цени. Другото нещо, което трябвало да се направи в по-дългосрочен план, е как по начало да бъде процедирано с тези договори, които да са в унисон с пълното отваряне на пазара и европейските правила. Затова ще поискаме помощ от ЕК, но не по начин, по който е поискана от предишния състав на ДКЕВР - тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика, добави тя.

Запитана дали е възможно на 30 септември цените да бъдат различни от предложените от енергийния регулатор, Тодорова отвърна, че това е санитарният минимум. Признали сме само тези приходи, които са от 20% такса върху ВЕИ-тата, които са отменени. Само това е направено, нищо друго, заяви тя.

Тодорова не мисли, че цената на топлоенергията ще се покачи. Според нея може би ще става дума "за някакъв 1 процент". Не знам кога, това са искания на топлофикационните дружества, които имаха среща с комисията вчера, обясни тя.

Решенията, които са взимани, са довели до проблеми в целия сектор, не само за НЕК. Възможно е да има малки промени от порядъка на 3 милиона, които топлофикациите искат общо, за да могат да оцелеят през зимния сезон, каза още Тодорова. Тя заяви, че вероятно ще се търси начин това да бъде чрез цените на електроенергията, а не на топлоенергията. Всички топлофикации, с изключение на Топлофикация София, са на загуба тази година. Предстои да се анализира състоянието и на топлофикациите и ако е нужно да се вземат спешни мерки.

Тодорова бе категорична, че балансиращият пазар работи катастрофално, резултатите му са несъвместими с всички подобни пазари по света. До една-две седмици трябва да вземем решение за това дали трябва се променят правилата за търговия в частност методиката за изчисляване на небалансите, както и въпросите, свързани с ограничение на графиците, които подават производителите и в резултат, на които те регистрират небаланси, които плащат по изключително високи цени, коментира тя.

Днешното обществено обсъждане на цената на тока беше прекъснато, след като представители на гражданския сектор и на бизнеса се скараха. Това стана след обстрела с яйца срещу Светла Тодорова.

* Отговорност към обществото замени добавки за "зелена" и "кафява" енергия, както и за т. нар. "невъзстановяеми разходи". Невъзстановяемите разходи са разходите по изкупуването на ток от американските централи от страна на НЕК съгласно дългосрочните договори, подписани от Иван Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика