Скокът на тока трябвало да е 30%

3546
Скокът на тока трябвало да е 30%

Ако бяха уважени всички искания на електроцентралите, НЕК и електроразпределителните дружества, цената на електроенергията от 1 юли трябваше да скочи с 30%.

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той бе категоричен, че са необходими законодателни промени по отношение на възможността да се правят корекции в цените на възобновяемите източници на период по-малък от една година. 

Увеличение с 16 % на газа няма да има

Цените на газа ще се увеличат с доста под 10%. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)...

"Това изменение в закона най-вероятно ще влезе в сила с влизането в сила на Закона за енергетиката и ние ще имаме възможност след установяване на промени в някои от ценообразуващите елементи със стойности повече от 10% да правим корекции в цените, така че да балансираме интересите и на потребителите, и на пазара", каза още Семерджиев.

В същото време КТ "Подкрепа" поиска разследване от ДАНС на ДКЕВР.

Ето какво се казва в писмо на президента на конфедерацията д-р Константин Тренчев, изпратено до премиера Бойко Борисов и до председателя на НС Цецка Цачева:

Изразяваме дълбокото си безпокойство относно ситуацията с драстичното увеличение на електроенергията, водата и природния газ.

КТ "Подкрепа" настоява за незабавната оставка на цялата комисия /ДКЕВР/ и спешно влизане на ДАНС и другите компетентни органи за обследване дейността на ДКЕВР за корупционни практики.

Цената на газа ще се увеличи с 4,88 %

Увеличението на цената на природния газ ще е 4.88 % от 1 юли. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно ...

"На фона на замразените вече три години доходи от работни заплати и пенсии и фактът, че България е на последно място в ЕС по ниво на работни заплати и пенсии, на фона на икономическата криза и състоянието на 90 % от бизнес структурите в страната, които са на границата на фалита.

Считам, че икономическата и социалната обстановка ще се усложни катастрофално. Това обстоятелство ще доведе до галопираща инфлация; свиване на колективното и инвестиционното потребление, на фона на отрицателен тренд на преки чуждестранни инвестиции /ПЧИ/; лавина от фалити; рязко повишаване на безработицата; застрашително увеличаване на междуфирмената задлъжнялост;

До увеличаване на лошите кредити, застрашаващо устойчивостта на банките; До срив в и без това ниски приходи в бюджета; застрашително увеличаване на социалното напрежение, което може да излезе извън контрол и да се превърне в масово гражданско неподчинение; До влошаване на икономическите показатели до ниво фалит на държавата", заявява Тренчев.

Той подчертава още, че страната е в опасност заради безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР, който така и не допусна фактически социалните партньори до технологията на своята работа. И заради това КТ "Подкрепа" настоява за незабавната оставка на цялата комисия. "Считам, че тези дами и господа взривяват социалния мир и поставят под угроза финансово икономическата стабилност на страната", се казва още в писмото на Константин Тренчев.

Редактор: Георги Иванов

Токът 10% нагоре

Няма да има изненади за обществото при промяната на цената на тока. Сега увеличението на електроенергията ще бъде около 10 %. Това з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика