Сметки за бюджета и руския петрол: Делян Добрев не видя по-евтин бензин без дерогация

5281
Сметки за бюджета и руския петрол: Делян Добрев не видя по-евтин бензин без дерогация
Снимка: БГНЕС

Нито един икономист не подкрепи бюджета на Асен Василев (за 2024 година). Ако той го внесе, трябва да гласуваме против – ще убеждавам парламентарната ни група да го направи. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Не искаме в парламента ние да режем разходите му, той да си ги отреже – не искаме той да е добрият, а ние в парламента – лошите, каза Добрев. Трябва да го върнем и финансовият министър (Асен Василев) да си го оправя, добави той.

Заявените приходи за тази година са 35 млрд. лв., максимум да съберат 33-34 млрд. лв. За догодина е планирано да се съберат 40 мрд. лв. - няма как от 33 млрд. лв. да станат 40 млрд., каза Добрев, без да уточни защо да няма.

Надува се приходната част, надува се и разходната – пред обществото с повече приходи си добър за всички. Капиталовата програма тази година е изпълнена на 30% - догодина като е същото, какво? Като няма инфраструктурна рамка, като няма реализирани проекти, си покриваш дефицитите, обясни Добрев.

Още: Засега: Държавата гледа за по-висока минимална пенсия, не и за майчинство

Задочният отговор на Асен Василев

Не съм видял нито една критика на сметка – повечето критики са базирани на различна икономическа философия, каза вчера финансовият министър. Той каза, че няма да се вдигне данък сгради и такси (като смет). Има възможност общините сами да променят данъчната основа, което е било до 2007 година, подчерта Василев.

Финансовият министър изрично припомни, че и за миналата година имало апокалиптични сметки, как сме щели да сме на голям дефицит, но нищо такова не станало.

На въпрос на Нова телевизия към Делян Добрев специално за данък сгради, той отговори, че трябвало да се прави един вид "честно" - да се вдига, а не да се пипа данъчната основа. Кметът на Велико Търново Даниел Панов (от ГЕРБ) го иска – вие против ли сте – тук Добрев вече влезе в обяснение, че това не било най-важното в бюджета, а и Панов можел и сега "да вдигне процентите".

Дерогацията за руския петрол: Клевета срещу Денков или не

Преди началото на войната в Украйна, купувахме 50% руски петрол и 50% друг. Сега е 100% - айде да не са 100%, 94% да са, каза Добрев, но беше попитан няколко пъти може ли да докаже, че има корупция по този въпрос в сегашното правителство. Процентите скочиха, но количеството, което купуваме от Русия, скочи тройно – от 15 млрд. барела на 45 млрд. барела, продължи Добрев. И добави, че с Денков щели да се уточняват в съда.

Още: 1 лев, 73 стотинки: Къде са компенсациите за горива с марка "ГЕРБ"?

От Агенция "Митници" има документи, в които крайната посочена дестинация за доставки от "Лукойл Нефтохим" е "открито море". Не знаем къде отива след това – затова идват материали като този на Politico: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Има 10 държави с по-евтин бензин от България – Австрия, Италия, Малта, Полша и т.н. А преди войната само в Малта беше по-евтин бензинът спрямо България, заяви Добрев.

За депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия няма риск при отнемане на дерогацията да има недостиг на горива на българския пазар.

С колко стотинки ще поевтинее бензина след встъпването в длъжност на г-жа Габриел (като премиер, с махането на дерогацията) – Добрев на практика призна, че няма да има поевтиняване. Той беше засечен с въпроса, след като се закани, че тъй като му отхвърлиха на водеща комисия предложението дерогацията за руския петрол да бъде отнета в срок от 3 дни, ще внесе предложение да бъде отнета за 24 часа.

ОЩЕ: Комисията по енергетика реши: Отпада ли незабавно дерогацията на "Лукойл" за руски петрол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика