Сметната палата: Емил Караниколов не е контролирал ефективно държавни дружества

3031
Сметната палата: Емил Караниколов не е контролирал ефективно държавни дружества
Снимка: ПЦ на МС

Упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е достатъчно ефективно. Това е основният извод от одит на Сметната палата на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2019 г. Припомняме, че тогава този пост заемаше Емил Караниколов.

През одитирания период министърът на икономиката упражнява пряко правата на собственост на държавата в следните действащи търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие в капитала:

№ по ред Търговско дружество Притежавана собственост

"Българска агенция за експортно застраховане" ЕАД 100%

"Национална компания индустриални зони" ЕАД 100%

"Държавна консолидационна компания" ЕАД 100%

"Българска банка за развитие" АД 99.99%

"София Тех Парк" АД 89.19%

"Плод - Зеленчук" ЕООД, гр. Габрово 100%

"Пазар за плодове, зеленчуци и цветя" АД, гр. Сливен 94.36%

"Еко Антрацит" ЕАД 100%

"Екоинженеринг - РМ" ЕООД 100%

"Матхим" ЕООД 100%

Според Сметната палата не е ясно по какъв начин дейността на министъра на икономиката допринася за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, осигуряване на икономически растеж и ръст на износа, създаване и развитие на индустриална и иновационна инфраструктура, намаляване на административната тежест за бизнеса, подпомагане на малките и средни предприятия. 

"Важно е да се отбележи, че основната причината за това е свързана с липсата на официална, публично оповестена стратегия (цели и приоритети) на държавата, която да обосновава участието ѝ в стопанската дейност чрез публичните предприятия, ясно да очертае мисията, визията и конкретните цели на това участие (финансови и нефинансови) и да определи ролята и отговорностите на държавните органи, в т.ч. на министърът на икономиката, за тяхното изпълнение", отбелязват одиторите.

Друга причина е наличието на непълноти във вътрешните актове на ведомството за планиране и отчитане на дейността. 

Допуснати били съществени слабости, в т.ч. по отношение на:

- липса на изисквания, критерии и условия за преструктуриране на ТД;

- възможност за неосъществяване на контрол върху разпоредителните сделки с дълготрайни активи и финансовите операции на ТД;

Българите са на опашката по дигитални знания в ЕС

Сметната палата извърши одит „Професионално обучение за възрастни“ за периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2019 г. Той е част ...

- липса на изискване за извършване на последваща оценка за степента на постигане на целите, посочени в обосновките за искане на разрешения за сделките;

- липса на въведен вътрешен ред за осъществяване на мониторинг върху дейността на холдинговите компании по отношение на сделките и операциите на дъщерните дружества от МИ;

- необходимостта от регламентиране и прилагане на прозрачна конкурсна процедура за избор на членове на органите за управление и контрол и ликвидаторите на ТД с държавно участие и техните дъщерни дружества;

- липса на въведен вътрешен ред за осъществяване на контрол от принципала при подбор и назначаване на членове на Управителния съвет от Надзорния съвет на дружества с двустепенна система на управление.

От заключението на одиторите става още ясно, че създадените условия за осъществяване на процедурата по ликвидация не предотвратяват разпиляването на имуществото на дружествата.

Сметната палата: Психично болните – изолирани в болници и дискриминирани от обществото

Системата на психиатричното обслужване боледува от недостатъчно ресурси, недобра координация и липса на информационна осигуреност и инт...

"През одитирания период дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е достатъчно ефективна, което основно се дължи на разпокъсаната, неизчерпателна, неясна правна рамка, слабостите в плановите документи на Министерството на икономиката и пропуските във вътрешните правила, които не кореспондират с нормативно определените принципи и изисквания, с утвърдените стандарти и добри практики за корпоративно управление в публичния сектор", е основният извод от проверката. 

От Сметната палата отправили 11 препоръки към министъра не икономиката, изпълнението на които трябва да започне в следващите 10 месеца. Сред, тях е и инициирането на промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР). И по-конкретно:

1. Да се определи дали съществува законова възможност и с каква цел могат да се кредитират големи предприятия.

2. Да се осигурява публичност на пълна и проследима (включително за предходните години) информация по отношение на: изпълнението на Стратегията на ББР АД; размера, мотивите, необходимостта и очакваните ефекти от предоставянето на кредити, финансиране и подкрепа на големи предприятия, вкл. за тяхната обвързаност със стратегическите цели на Групата на ББР; постиганите резултати и ефекти в тази връзка и размера на необслужваните кредити, с оглед осъществяване на ефективен обществен контрол върху дейността на банката.

3. Да се регламентира осъществяване на мониторинг и контрол от страна на принципала върху дейността на банката, включително по отношение на: изпълнението на целите и приоритетите на банката; обосноваността на кредитирането, финансирането и подкрепата на големи предприятия, предвид целите и приоритетите на банката; постигнатите резултати и ефекти от подпомагането на големи предприятия, напредъка по погасяване на предоставените кредити на големи предприятия и действията от страна на банката при необслужването им; осигурената публичност на информацията по изпълнението на Стратегията на ББР АД; осигурената публичност на мотивите, необходимостта и очакваните ефекти, съответно постигани резултати и въздействия от предоставянето на кредити, финансиране и подкрепа на големи предприятия и размера на необслужваните кредити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика