Според БФА новата такса за ВЕИ-тата е незаконна

19537
Според БФА новата такса за ВЕИ-тата е незаконна
Снимка: Getty Images / Guliver

Нова дискриминационна и незаконна такса само за производителите от слънчеви и ветроенергийни централи в размер на 2,45 лв./МВч без ДДС прие ДКЕВР. Заедно с новата дискриминационна такса, ДКЕВР не указва механизъм за възстановяване на незаконно събраните суми от временната цена за достъп, отменена с десетки решения на Върховния административен съд. Това се казва в съобщение на Българска фотоволтаична асоциация, разпространено до медиите.

Становището на БФА е, че решението на ДКЕВР за нова такса за производителите на енергия от слънце и вятър противоречи на българското и европейското законодателство, има съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. В допълнение на това за пореден път поставя в условия на неравно третиране всички производители от ФтЕЦ и ВтЕЦ спрямо всички останали. Гореизложеното дава пълни основания на производителите да обжалват решението в 14-дневен срок от публикуването му пред ВАС.

Парламентът отложи гласуването на бюджета заради новата ВЕИ такса

Народното събрание отложи гласуването на рамката на бюджета за следващата година, съобщава БТА. Предложението за отлагане на приемането...

За пореден път, с незаконни и дискриминационни решения, се налагат допълнителни финансови тежести само за само за определени подсектори на енергетиката- соларния и ветроенергийния. Заедно с въведената от 1 януари 2014г. противоконституционна 20%-на такса и ограничения в часовете на производство, на производителите от слънчеви и ветроенергийни централи се отнема повече от 40% от приходите. Това е не само грубо пренегребване на Върховенството на Закона, но и прокарване на лобистки решения от Регулатора, който трябва да е независим, да създава ясна, предвидима и равнопоставена нормативна рамка за всички участници в енергетиката. Решението на ДКЕВР за определяне на нова такса е немотивирано и тенденциозно.

БФА настоява отново за независим международен один на БЕХ ЕАД и НЕК ЕАД, който да установи причините за тежкото финансово състояние на НЕК ЕАД. Настояваме за прозрачност на модела на ценообразуване на ДКЕВР, на методиките за определяне на такси, и привличането на международна експертиза, която да внесе европейски опит за създаването на капацитет на ДКЕВР като политически независим и професионален Регулатор.
Настояваме за незабавен план за действие за въвеждане на Третия енергиен либерализационен пакет и енергийна борса.

Бихме искали да отбележим, че само до 31 декември 2013г в бюджета на НЕК ЕАД като приходи от спестени емисии от производството на зелените централи са постъпили 125 млн. лева. Няма други производители, които в следствие на собственото си производство да създават и връщат в НЕК ЕАД финансов ресурс, който да служи за намаляване на разходите по плащанията за произведената от тях енергия.

БФА е достатъчно гъвкава и разбира необходимостта от оптимизиране на енергийната система. За съжаление обаче липсва чуваемост за аргументите на бизнеса. Въпреки всичко БФА е готова да дискутира с ДКЕВР и правителството възможни решения и заявява готовността си за конструктивен диалог.

Производителите на зелена енергия излизат на протест

Производителите на ток от вятър и слънце излизат в понеделник на протест срещу намерението на управляващите да въведат 20-процентна так...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика