Стефан Ташев: eBay дава шанс на българските търговци на авточасти да достигнат до 150 млн. клиенти по света

12224
Стефан Ташев: eBay дава шанс на българските търговци на авточасти да достигнат до 150 млн. клиенти по света
Снимка: eBay

Търговията с автомобилни части и аксесоари се радва на внушителен възход през последните години. Благодарение на развитието на онлайн каналите за търговия, бизнесите могат да реализират стоката си на практика из целия свят. Българският бизнес за автомобилни части не прави изключение – даже напротив. В резултат на високата активност на търговците на авточасти в България, гигантът eBay създаде специална инициатива, която да помогне на търговците у нас да разгърнат продажбите си на международните пазари. Защо бизнесът с авточасти се радва на бурно развитие точно сега и какво ще спечелят българските търговци от безплатната академия на eBay? На тези и други въпроси, отговор дава Стефан Ташев, посланик на eBay в България и собственик на компанията за авточасти Тарос Трейд.

Г-н Ташев, автомобилното производство бе ударено от недостига на различни компоненти в резултат на прекъсването на световните вериги за доставки. Продажбите на нови коли в Европейския съюз вървят в низходяща посока през последните година, а намирането на качествена кола втора ръка става все по-трудно и скъпо начинание. Как това се отразява на бизнеса с автомобилни части по света и у нас?

Автомобилната индустрия беше осезаемо засегната от настоящия недостиг на полупроводници в световен мащаб, който се отрази на цените на автомобилите. По-конкретно - цените на новите автомобили се повишиха с 12%, а на употребяваните - с над 40% само през тази година. Вследствие на това процентът на покупките на нови автомобили се понижи, докато търсенето на автомобилни части и аксесоари за ремонт или тунинг на съществуващите автомобили се е увеличава и това отчасти е причината бизнесът с автомобилни части да процъфтява през последните години. Когато хората започнат да търсят автомобилни части, те проучват пазара и намират необходимото на достъпни цени онлайн, особено на платформи като eBay. Показателен за тази тенденция е годишният ръст на категорията "Части и аксесоари" в eBay на местно ниво и в световен мащаб.

Световният гигант в света на интернет търговията eBay създава специална програма за българския бизнес с автомобилни части и аксесоари - Академията за търговци на авто и мото части и аксесоари. Какво представлява инициативата и как може да помогне на българските търговци да увеличат продажбите си?

Взимайки предвид представянето им на платформата през годините, eBay гласува доверие на българските търговци на автомобилни части и аксесоари и вярва в големия потенциал за растеж на местните бизнеси в сектора. Оттук и решението на eBay да им предостави необходимите насоки и инструменти, за да се възползват максимално от всички предимства, предлагани от една от най-големите търговски платформи в света. Накратко, това означава обучаване на местните малки и средни фирми за автомобилни части как бързо и ефективно да достигнат до 150 млн. потенциални клиенти в 190 държави по света.

Академията на eBay за търговци на авто и мото части и аксесоари, която стартира на 19 май, е уникална програма с обучителен курс за фирми с инвентар от поне 150 артикула. Тя е разделена на 5 сесии със съдържание на български език, специално предназначено за продавачи на авточасти и аксесоари. Цялото обучение има за цел да помогне на местните търговци да увеличат онлайн продажбите си и включва всички най-добри практики в eBay при създаването на акаунт, качването на обяви с артикули от инвентара, изпълнението на поръчки и др.

Какъв е потенциалът на българския сектор за търговия с автомобилни части и аксесоари в сравнение с други близки до нас страни? Какви са предимствата и недостатъците на българския пазар на автомобилни части и аксесоари?

Категорията „Авточасти и аксесоари“ като цяло се разраства, но докато съседните страни като Румъния, Сърбия и Гърция са в относителен застой или отбелязват минимален ръст на общата стойност на продажбите си, само за изминалата година България бележи ръст от 13 процента. През 2021 г. българските продавачи са продали в eBay 65 000 части и аксесоари за леки и товарни автомобили на купувачи от Германия, Великобритания, САЩ, Италия, Франция и други държави. Въпреки че нашата страна е сравнително малка, в нея има много компактни, оптимизирани и модерни компании, които могат да донесат голяма стойност на eBay. Разходите за правене на бизнес в България са много ниски, а и през последните години се появиха много ефективни логистични решения, което ни дава възможност да извършваме доставки по целия свят на голямо разнообразие от части и аксесоари. Това се дължи както на качествата на българските предприемачи, така и на инвестициите на eBay в тяхното развитие през последните няколко години.

Ebay предлага и специални безплатни предложения за бизнеси, които не отговарят на изискванията за участие в Академията за търговци на авто и мото части и аксесоари. Бихте ли разяснили какво предлага тази програма на малките и средни предприятия, които тепърва планират да разгърнат продажбите си чрез платформата на eBay?

На фирмите, които все още не отговарят на условията или просто са възпрепятствани да се присъединят към Академията на този етап, eBay ще предостави възможност да се включат в ексклузивна инициатива за подкрепа, планирана за период от половин година - програмата eBay Growth. Предприемачите, които се регистрират за първи път на платформата и разполагат с минимум от 150 различни артикула, ще могат да се възползват от помощта на персонален мениджър за развитие на бизнеса си в eBay през следващата година, безплатен абонамент за eBay магазин на ниво Premium за 3 месеца, по-високи лимити за броя на обявите, както и автоматизирано качване на обяви.

Светът стана далеч по-дигитално място в резултат на пандемията, която провокира ускоряване на дигитализацията в редица сектори. Какво е бъдещето на онлайн търговията и как нейното развитие променя взаимодействието между бизнеса и потребителите?

Пандемията насърчи естествените процеси в електронната търговия и даде огромен тласък на индустрията, особено на тези, които успяха да се преориентират и да насочат усилията си към онлайн търговията. Много малки и средни предприятия вече осъзнават, че наличието на физически магазин не е достатъчно в условията на динамично променяща се среда. Тези, които вече бяха развили онлайн присъствието си или успешно стартираха такова в началото на пандемията, успяха да се справят с предизвикателствата ѝ и дори да просперират, което само потвърждава, че електронните магазини са от съществено значение.

Има обаче малки държави, в които броят на потенциалните клиенти е ограничен, така че най-добрият вариант за такива е трансграничната търговия. Последните проучвания показват, че до края на 2022 г. 24% от онлайн покупките ще идват именно от трансграничната търговия - това на практика означава, че всяка четвърта онлайн покупка ще бъде направена от клиент в държава, различна от тази, в която се намира продавачът.

 

Повече информация и насоки за желаещите да се включат в eBay Академия за търговци на авто и мото части и аксесоари, както и за инициативата за ексклузивна подкрепа на малкия и среден бизнес, може да откриете на уебсайта на платформата и в официалната ѝ Facebook страница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com