Токът 10% нагоре

4021
Токът 10% нагоре

Няма да има изненади за обществото при промяната на цената на тока. Сега увеличението на електроенергията ще бъде около 10 %.

Това заяви пред TV7 Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Цената на газа ще се увеличи с 4,88 %

Увеличението на цената на природния газ ще е 4.88 % от 1 юли. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно ...

По думите му, това, което се прави от ДКЕВР като регулатор от 2010 насам, цели да се намаляват признатите разходи на компаниите, които формират цената на електроенергията. Конвенционалната част от енергията, която се произвежда, намалява.

"Това, което увеличава цената, която плаща крайният потребител, идва от три добавки, които отразяват задълженията към обществото - развитие на зелена енергия, на високоефективно производство на топлофикациите и енергия по дългосрочни договори. За да се компенсира таксата за екоенергията според европейските директиви, ние се опитваме да намалим разходите на компаниите по веригата, които определят цената на тока, намаляваме цената на мрежовите услуги и на енергията, която не е вносна. И двата дългосрочни договора на Марица - Изток 1 и Марица - Изток 3 са защитени от закона и не подлежат на регулиране от ДКЕВР, каза Семерджиев.

По думите му регулаторът е с вързани ръце.

"Този фактор тежи на ценообразуването. Инвестициите в енергетиката трябва да се правят икономически обосновано и да са в полза на обществото", заключи председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Увеличение с 16 % на газа няма да има

Цените на газа ще се увеличат с доста под 10%. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика