Топлофикациите задлъжнели с десетки милиони към "Булгаргаз"

11655
Топлофикациите задлъжнели с десетки милиони към "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще продължи да доставя газ и потребителите няма да усетят проблем. Но компанията е в правото си да иска парите си от своите клиенти. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод информация, че "Булгаргаз" намаля наполовина количеството синьо гориво за топлофикациите.

"Булгаргаз" има взаимоотношения с топлофикациите, като почти всички от тях дължат пари на "Булгаргаз" и те трябва да си платят този газ, за да бъде доставен, обясни Щонов, цитиран от БГНЕС.

Топлофикациите дължат тези пари, а на "Булгаргаз" парите му трябват, за да плати авансово за газа, който идва от Русия, добави той. По думите му не може "Булгаргаз" да дава оборотен капитал на тези топлофикации, а съобщението към тях е следното - "нека си оправим търговските взаимоотношения, плащайте си навреме, за да можем и ние да си плащаме", каза Щонов.

На въпрос какви са задълженията на отделните топлофикации Щонов отвърна, че за всяка са различни, но става въпрос за десетки милиони левове, а най-големи са задълженията на "Топлофикация София". Провели сме много разговори с топлофикациите с идеята да се осигури навременно плащане, за да осигури "Булгаргаз" тези доставки, но прекъсвания няма да има, гарантира Щонов. "Булгаргаз" купува газа на една цена и я продава на по-ниска цена, това е социалната политика за газта. "Като се добави към това и неплащането навреме от страна на топлофикациите, то се открива още една дупка и това е един от проблемите", добави Щонов.

В хранилището в Чирен в момента има 480 млн. куб. метра газ, има кризисен щаб, който заседава и има план за всичко, обяви Щонов." "Ако започнем да теглим повече от 4,1 млн. куб метра на ден влиза първа стъпка на плана, което означава, че част от топлофикациите ще започнат поетапно да преминават на мазут", подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика