"Тошиба" потвърди желанието си да модернизира българската енергетика

7214
"Тошиба" потвърди желанието си да модернизира българската енергетика
Компанията потвърди ползотворното сътрудничество с България

Ръководството на "Тошиба" потвърди желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика.

Това стана на среща на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на "Тошиба Пауър Системс" Йошихару Игараши и Йошихиро Абуратани – вицепрезидент на фирмата, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Йошихару Игараши отбеляза, че ползотворното сътрудничество с България има повече от 30-годишна история. Той посочи обектите на българската енергетика, построени с участието на "Тошиба" – ПАВЕЦ "Чаира", модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТЕЦ Марица изток-2. Йошихару Игараши изрази надежда, че сътрудничеството в областта на енергетиката ще продължи, като "Тошиба" ще предложи най-новите си високоефективни и екологични технологии.

Председателят на българския парламент предаде поздрави от премиера Бойко Борисов и отличните му впечатления от срещите си с представители на "Тошиба" по време на посещението си в Япония в началото на 2011 г.

Цецка Цачева информира, че сред българските приоритети са енергийната ефективност и енергоспестяването и изрази надежда, че "Тошиба" ще предложи ефективни технологии и в тази област, където България има все още проблеми. Тя запозна представителите на японската фирма с взетото наскоро решение на българското правителство за спиране на работата по проекта АЕЦ "Белене", както и с желанието на страната ни подготвената инфраструктура да бъде включена в нова енергийна мощност. В тази връзка председателят на парламента прикани "Тошиба" да участва в разработването на алтернативен на АЕЦ проект, в който да са представени най-новите енергийни технологии на компанията. Тя подчерта важността, която такъв проект ще има за икономиката и енергетиката на България. Представителите на "Тошиба" изразиха благодарност за направеното предложение и увериха, че ще се ангажират в проучването на възможностите за реализация на нова енергийна мощност на площадката на АЕЦ "Белене".

Цецка Цачева отбеляза възможностите за по-тясно сътрудничество на японската фирма с българските машиностроители, като даде за пример завод "Вапцаров" в Плевен, произвеждащ висококачествени турбини.

Редактор: Ивайло Кючуков

Япония иска бизнес с нас

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, бе приета от министър-председателя на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика