Трайчо с бонус, Трайчо без бонус...

6835
Трайчо с бонус, Трайчо без бонус...
БСП топи министъра за допълнителни доходи, министерството отрича

Взимал ли е министър Трайчо Трайков бонуси или не. С тази тема се занимават цял ден управляващи и опозиция.

Първо по-рано през деня БСП оповести, че с най-много допълнителни доходи извън длъжността си за 2010 г. е именно икономическият министър. Според данните той е взел 36 960 лв. Информацията е извадена от декларациите на управляващите в Сметната палата, предадени през 2011 г.

Седмина зам.-министри на Станишев получили 1,1 млн. лв. от бордове

Седмина бивши зам.-министри от кабинета на Сергей Станишев са получили общо 1,1 млн. лв. от бордове, докато са били на власт, показала ...

Според данните след Трайков се нарежда бившият зам.-министър на регионалното развитие Георги Прегьов, който е получил 36 635 лв., следва образователният министър Сергей Игнатов – с 29 206 лв., с близки суми около и над 20 000 лв. са зам.-министрите Владислав Горанов - 18 480лв., Иво Маринов- 28 511 лв., бившият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова - с 20 281 и др.

Червените подчертаха изрично, че тези средства не са от заплати, а са изплатени по трудови правоотношения и нямат нищо общо със средства, получени от дивиденти. "За нас това е абсолютно недопустимо в момент, в който обявяваш, че кризата е притиснала страната, в която три години не вдигаш пенсиите, замразяваш заплати и практически поставяш държавата на нивото на оживяването да се окаже, че тези суми се раздават не на администрацията, а на политически лица", заключиха социалистите.

Преди минути пък МИЕТ излезе със следната информация:

Според Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чл. 51, ал.2 и чл. 95, ал.2, министърът на икономиката, енергетиката и туризма е председател на УС на Фонд „Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд „Радиоактивни отпадъци".

Съгласно чл.52, ал.1 от ЗБИЯЕ в УС на фонда „Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" влизат зам.-министри на финансите, на здравеопазването, на икономиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, председателят на АЯР, представители на лицензиантите, експлоатиращи ядрени централи и директорът на „Института по ядрени изследвания и ядрена енергия" към БАН. Съгласно чл.95, ал.3, членове на УС на Фонд „Радиоактивни отпадъци" са представители на МИЕТ, МРРБ, МОСВ, МЗ, МФ, АЯР и БАН.

ГЕРБ в контраатака. Пита Сметната палата за бонусите в Тройната коалиция

Управляващите преминаха в контранастъпление след вълната от атаки за раздавани бонуси в министерствата. За да бъде разкрит пълният обе...

Средствата за управлението на двата фонда, вкл. административни разходи (в това число за възнаграждения на председателя и членовете на УС) са определени с Наредба за реда за установяване, събиране, разходване и контрол на средствата и за размера на дължимите вноски във фонд ИЕЯС и съответно за Фонд РАО, прети от МС, съответно с ПМС № 300 от 17.12.2003 г. и ПМС № 301 от 17.12.2003 г.

Размерът на възнагражденията се определя с Вътрешни правила за дейността на управителните съвети, приети 2003 г. С последната актуализация от 1.01.2009 г. те възлизат на 770 лв. за член на работната група и двойния размер за член на УС (в това число и председателят).

Средствата, получени от министър Трайков, са декларирани надлежно в Декларацията му пред Сметната палата, която е публична и е публикувана на страницата на институцията в интернет.

Напомняме, че от приемането на закона през 2002 г, министрите на икономиката насам са председатели на УС на двата фонда, носят съответната отговорност и са получавали възнаграждения, съгласно закона и цитираните подзаконови нармативни актове. За периода 27.01.2006 г. до 2.08.2007 г. като министър на икономиката г-н Румен Овчаров е получил възнаграждения от двата фонда в размер на 47 504.18 лв. За периода 1.08.2007 г. до 13.12.2008 г. в качеството си на министър на икономиката г-н Петър Димитров е получил възнаграждения в размер на 52 687.46 лв.

Народните представители, сред които г-жа Корнелия Нинова и г-н Антон Кутев, имат възможност да проведат законодателна инициатива за промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика