Трайков: И "Ал Кайда" може да финансира "Белене"

4824
Трайков: И "Ал Кайда" може да финансира "Белене"

Стана ясно, че причината за оставката ми е заровена не в катарските пясъци, а в сибирските ледове, заяви бившият икономически министър Трайчо Трайков пред Нова ТВ, предаде Стандарт нюз.

Според него искът на Русия към България за 1 млн. евро е имал целта да ни се окаже натиск преди посещението на Владимир Путин в България и подписването на "Южен поток". Относно американския инвеститор, чиято поява възроди дебата за "Белене", Трайков изрази сериозни съмнения. "Глобал Пауър" е компания, финансова организация, която не е стратегически инвеститор, няма опит в управлението на ядрени централи, няма дългосрочни намерения към управлението на енергийни активи, още по-малко ядрени. Финансира се неясно откъде, парите могат да дойдат и от "Ал Кайда". Просто те нямат собствени пари, каза ексминистърът.

Той припомни, че се е срещнал с представители на фирмата още в началото на годината. Тогава ги насочих към HSBC, които управляваха процеса по анализа на сделката и подготовката на конкурса за стратегически инвеститор. Междувременно поисках информация от американските служби чрез американското посолство. Информацията беше, че те не знаят нищо за тази компания, не могат да потвърдят, че тя е сериозен играч в който и да било бизнес. Дойдоха и казаха: "Ние знаем, че тук предстои построяването на руска централа, не знаем нищо за проекта, но искаме да инвестираме 5 млрд. евро". Това беше малко от рода на имейлите от нигерийците, които получаваме всички как да спечелим пари, посочи Трайков.

Според него хората нямат достатъчно информация, за да гласуват "за" или "против" строежа на АЕЦ "Белене". По думите му предложението за референдума е абсолютно безсмислено и цели единствено да подкрепи акциите на БСП. За мен ще бъде много интересно какво ще бъде поведението на правителството в тази ситуация, заключи бившият енергиен министър.

Редактор: Десислава Ушатова

Кашата Белене

Пръв отпуши бутилката "Белене" - която си беше чинно замразена - Симеон Сакскобургготски. С царска благословия и финес. Казват, че личн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика