Трайков: Заради големи производствени разходи и цените на горивата са високи

4873
Трайков: Заради големи производствени разходи и цените на горивата са високи
Снимка: БГНЕС

"Тези, които са на българския пазар изкарват големи производствени разходи, затова и цените на горивата са по-високи. Компаниите могат да бъдат глобявани с до 10% от годишния си оборот, ако се установят нарушения." Това заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в "Лице в лице" по bTV.

"Ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) иска да намери отговорите за високите цени, то трябва да направи точните неща. за да направят проверки обаче трябва да имат разрешение от съдия. Комисията има огромни правомощия, тя е и органа за обжалване на обществените поръчки. Трябва да намери начин да разреши проблема", допълни Трайков по въпроса за високите на цени на горивата в страната.

Реформаторите подписаха за регистрация, налагат две известни лица в София

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов и понастоящем член на Гражданск...

Той сподели, че 40 ст е по-скъп от австрийския дизел от нашия. По думите или българското производството се продава по-скъпо, или някой пречи на вноса. "Той е затруднен, защото горивото трябва да минат първо през акцизни складове, преди да се продава на бензиностанцията", заяви бившият министър.

"Не мисля, че е държавна тайна, кой държи акцизните складове. Дори и да разберем имената, това не променя нищо, Трябва комисията да вземе мерки и да наложи санкции срещу господстващите фирми".

Това не е регулиран пазар, а свободен. Правителството би могло да предприеме пазарни мерки, но не винаги е безопасно. Ако държавата в собственик на акцизни складове трябва да гарантира, че цените са нормални. Може и да се подпише споразумение със съседните страни, от които да зареждаме. Ние сме единствената страна е ЕС, която няма такова споразумение, Гърция също, защото трябва да подпише с нас.

За "Турски поток"

Трайков: Надявам се КЗК да види очевидното, че нещо с горивата не е както трябва

В България се продава без акциз и без ДДС, които се определят от държавите и се добавят над разходите за производство и дистрибуция. То...

"Пазарната логика диктува, че когато имаш съществуващо трасе, по което можеш да пренасяш газ, няма смисъл от ново, което трябва да строиш. Този проект никога не е имал само икономическа логика след себе си", разясни ситуацията около "Турски поток" Трайков.

На въпрос дали "Южен поток" е по-жизнеспособен той отговори:"В изпълнение на добрите ни отношения с Русия продължаваме работата по Южен поток, тъй като Русия не е изпратил до страната официален отказ. Засега разходите по него са 50 млн.лв.".

Относно бизнеса и искането на оставката на Иван Иванов, Трайков заяви, че стачките не са начин за решаване на противоречията. "Ако нищо друго не се промени и цената на бизнеса не бъде увеличена, цената на тока за домакинствата ще трябва да се увеличи. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика