Тристранката договори издаване на ваучери за туризъм у нас

4331
Тристранката договори издаване на ваучери за туризъм у нас
Снимка: БГНЕС

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се договориха за издаване на ваучери на работниците и служителите за туризъм в България, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

"Ваучери за здравна превенция. Съгласихме се с предложението на работодателите. Нещо, което може да модифицира както ваучерите за храна, които искахме да вървят към най-бедните", каза Димитров. Извънредното заседание на Тристранния съвет се проведе онлайн. В дневния ред на социалните партньори имаше 65, предложени за обсъждане от работодателските и синдикалните организации, допълнителни антикризисни мерки, както и становищата на ресорните министерства по тях.

Бяха внесени предложения за изменения в схемата 60 на 40 и въвеждане на "карантинен" отпуск.

Сред предложенията са мярката 60 на 40 да се трансформира в 60 на нула, както и да се въведе нов вид платен отпуск - карантинен, който да се заплаща от Националния осигурителен институт.

Самоосигуряващите се, които са работодатели, тоест имат наети работници, да могат да се ползват от мярката 60 на 40. Повишаване на минималното обезщетение за безработица от 9 на 17 лева, което прави 60 на сто от минималната заплата са сред основните синдикални предложения, които се обсъждат.

Бизнесът отново настоява обезщетението за първите три дни от болничните да се изплаща от НОИ.

Безлихвени кредити към наетите, които са в неплатен отпуск и към самоосигуряващите се, които имат доказан спад на доходите си с 20 процента е друга идея на бизнеса, която Министерството на икономиката подкрепя по принцип.

НСТС ще обсъди антикризисните мерки у нас на 11 май

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложения за антикризисни мерки на социалните партньори и становищата на ре...

Извънредна еднократна безвъзмездна помощ от хиляда лева за самонаети микропредприятия до девет заети, както и прекратяване на задължението за заплащане на такса битови отпадъци и данък сгради за затворени обекти за периода, за който те са прекратили дейността си, са сред останалите предложения на социалните партньори.

По голямата част от предложенията на бизнеса и синдикатите обаче, социалното и финансовото министерство нямат становище.

Синдикалните и работодателските организации настояват да има втори пакет от социално-икономически мерки в кризата.

По предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) социалните партньори обсъждат темата за злоупотреби с паричните обезщетения за безработица. Според работодателската организация проблем са обезщетенията, които завръщащите се у нас хора след работа в чужбина получават за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт. Често те са по-големи от евентуална заплата, която биха получавали вя България.

От асоциацията подчертават, че в отделни области на страната - основно Кюстендилска, Смолянска и Благоевградска, се е превърнала в масово явление т.нар. „английска безработица“. Работодателската организация настоява и за провеждане на спецакции по места от МВР и прокуратурата за хващане на работещи на сиво безработни.

БСК: Мярката 60/40 затруднява запазването на заетостта

"Българската стопанска камара изразява становище, че мярката 60/40 законодателно е регламентирана по начин, който съществено затруднява...

Друго нейно искане, което се обсъжда на заседанието днес, е Фонд условия на труд да има подуправител не само от страна на синдикатите, но и от страна на работодателите.

Заседанието завърши с решение обобщените предложения, направени от социалните партньори, заедно със стенографския протокол, да бъдат изпратени на компетентните министерства за изразяване на позиция.

Съветът взе решение останалите две точки от дневния ред да бъдат разгледани на следващо заседание.

Вижте още:

АИКБ: Хронология и мащаб на провала с мярката 60/40 (38/62)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com