АИКБ: Хронология и мащаб на провала с мярката 60/40 (38/62)

5478
АИКБ: Хронология и мащаб на провала с мярката 60/40 (38/62)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Мярката „60/40“, която всъщност е „38/62” с всеки изминал ден доказва, че е неработеща и не отговаря на реалните предизвикателства, пред които българските компании са изправени. В таблицата по-долу може да видите нищожния ефект, който има от стартирането си до момента", пишат на страницата си от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Според изчисленията на бизнеса за периода от 15.04.2020г. до 8.05.2020г. по мярката са кандидатствали общо 3 354 предприятия. Според НСИ и министерство на финансите по мярката могат да кандидатстват общо 364 288 фирми. Тоест мярката е обхванала под 1 % от всички предприятия, за които е предназначена. Това само по себе си коментира отношението на бизнеса към предложената антикризисна политика на правителството.

АИКБ нарекоха схемата 60 на 40 провал, увеличавала безработицата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново настоява за мярка 60 на 0. В своя позиция организацията нарича провал мяр...

Работодателите са опитали да гарантират работните места на общо 39 711 работници, а обезщетенията които са изплатени за тях до момента са 12 236 476,43лв.

АИКБ продължава да настоява за предприемането на нови, адекватни мерки, защото положението на пазара на труда се влошава с всеки изминал ден, а предприятията, в които са заети ¾ от работещите българи не могат да се възползват от мярката.

В своя позиция от бизнеса отново настояват за мярка "60 на 0". Организацията нарича провал мярката "60 на 40" и твърдо настоява, че тя е "38 на 62". Според нея такова е действителното съотношение на участието в нетния доход на работника между държавата, след обратно получените от нея осигуровки и данък, и предприятието. Документът е изпратен до вицепремиера и председател на тристранката Марияна Николова, до социалния министър Деница Сачева, до финансовия министър Владислав Горанов и до министъра на икономиката Емил Караниколов.

Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса, а КРИБ частично

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че работодателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ, а КРИБ, частично са подкреп...

От организацията припомнят резултатите от проведената в периода 31 март – 1 април 2020 г. експресна анкета на Българската стопанска камара (БСК) за готовността на фирмите да се възползват от мярката 38 на 62 за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата. Резултатите от експресното допитване са на база 759 отговорили и от тях се вижда, че от нея са готови да се възползват не повече от 8% от всички работодатели.

Според национално-представителното изследване на “Алфа Рисърч”, проведено в периода 13-22 април сред 500 стопански субекта у нас, 79% от фирмите търпят преки или косвени загуби заради коронавируса, а най-неодобряваната от бизнеса е мярката 60 на 40. Необходимо е да се предприемат нови, адекватни мерки, защото положението на пазара на труда се влошава главоломно и най-лошото тепърва предстои, се казва в позицията.

В същото време, социалният и икономически министър продължават да защитават схемата "60 на 40" и се отчетоха за свършената работа на 6 май. Близо 142 000 служители на 9850 предприятия ще запазят работните си места благодарение на схемата 60/40. До момента Агенцията по заетостта е обработила 3137 заявления на работодатели за предоставяне на държавна помощ за покриване на 60% от заплатите и осигуровките на 42 222 работници. Одобрението се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването. Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации на 2841 компании в размер на близо 11 млн. лв. Със средствата са изплатени възнагражденията на 34 794 служители. Само при последния транш НОИ преведе близо 3 млн. лв. на 808 работодатели за запазване на заетостта на над 9500 работници.

Утре НСТС ще обсъжда антикризисните мерки на правителството. Очаква се там да бъдат и АИКБ като представители на част от бизнеса.

АИКБ разкри защо не приема 60%-ната подкрепа за бизнеса

Асоциация на индустриалния капитал в България не подкрепя мярката за компенсация от държавата с 60% за спрените предприятия. Това става...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика