Търсят за какво са похарчени 400 млн. лева, които са били за "Топлофикация София"?

15479
Търсят за какво са похарчени 400 млн. лева, които са били за "Топлофикация София"?
Снимка: БГНЕС

"Проведохме среща с представителите на БЕХ, чиято цел бе да се разреши проблемът със задълженията на "Топлофикация" ЕАД". Това заяви председателят на Комисията по стопанска политика и общинска собственост към Столичната община Николай Стойнев, предаде БГНЕС.

"Предложени са 5 стъпки, които трябва да се следват, но за да се пристъпи към тях, е необходимо да се уточнят задълженията и да се пристъпи към конкретното им отсрочване или разсрочване", подчерта Стойнев.

Сред предвидените стъпки са представянето на информация какво се е случило с постановлението на Министерския съвет от 2008 г., с което са отпуснати близо 400 млн. лв. на БЕХ за подобряване на финансовото състояние на холдинга. Второто предложение е за уточняване на дължимите лихви на дружествата – за плащане на природен газ от една стана и от друга - за дължимите суми на НЕК към "Топлофикация". Стойнев каза, че начисляването на лихви води до още по-голямо затормозяване на системата и това е модел, който трябва да се изчисти. Самото забавяне се дължи и на структурен проблем, който трябва да се изчисти, той е свързан с методите на разплащане.

Председателят на стопанската комисия бе категоричен, че общината е заинтересована да има и отстъпка за цените на природния газ, защото "Топлофикация" е един от най-големите купувачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика