Украйна стана втора в износа на България извън ЕС

2247
Украйна стана втора в износа на България извън ЕС
Снимка: Getty Images

В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се страна е станала втората най-важна дестинация за българския износ извън ЕС, "отвявайки" Сърбия и САЩ. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 г. 

Експортът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 млрд. лева - при 794 млн. лева за 2021 г., което прави почти тройно увеличение. На първо място както и предни години е Турция, приела наши стоки за 5.435 млрд. лева. А Сърбия е трети по важност пазар извън ЕС с 2.209 млрд. лева, пише в. "Сега".

Доставките на оръжия към Европа са се удвоили през 2022 г.

Вносът на оръжия в Европа почти се е удвоил през 2022 г., задвижван от огромните доставки за Украйна, която се е превърнала в третата п...

На какво се дължи скокът на българския експорт към Украйна? Не, не става дума за бум на сделки за оръжия и боеприпаси - първо, защото тези данни са конфиденциални и не влизат в официалната статистика, и второ, както се разбра, пряк износ на наша спецпродукия за Украйна (почти) няма.

Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от НСИ, е с мирис не на барут, а на петрол. Делът на горивата - моторни и за отопление, е с най-голям дял - над половината от целия износ за Украйна. Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 млрд. лева, показват данните на НСИ за 11-те месеца на миналата година. На следващите места са лекарства и медицински изделия, санитарно-хигиенни материали и храни, най-вече ориз, консерви, шоколадови изделия.

"Газьолът се е използва основно като гориво в индустрията с цел захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селскостопанския, железопътния транспорт и корабоплаването. От данните на НСИ става ясно, че износът на газьол към Украйна започва рязко да се покачва от март, което дава основание да се предполага, че това е свързано с военните действия в страната", посочва "Капитал".

Допреди войната "профилът" на български износ за Украйна бе доста по-различен. В експортната листа за 2021 г. начело са торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия (бойлерите например бяха на 6-7-о място).

Българският износ за Великобритания надхвърля 1,3 млрд. лева

Българският износ за Великобритания достига рекордните 1,3 млрд. лева за първите единадесет месеца на 2022 г. Това съобщи министърът на...

През януари статия на "Ди Велт" със заглавие "Как най-бедната страна в ЕС тайно помогна на Украйна" разбуни духовете. "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите й", коментира пред германското издание бившият финансов министър Асен Василев.

Василев разкрива, че на практика България е оказала решителна помощ на Украйна, изпращайки горива, произведени в нефтохима в Бургас - собственост на руската компания "ЛУКойл". От "Лукойл" отрекоха да са снабдявали Украйна. Известно е обаче, че фирми посредници са купували нефтопродукти от рафинерията в Бургас и са ги транспортирали в Украйна.

"Камиони и цистерни редовно пътуваха до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото бе товарено и на влакове", припомня си бившият вицепремиер, цитиран от "Ди велт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика