Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В търсене на критични суровини: Италия отваря отново неработещи мини

21 юни 2024, 12:10 часа • 1791 прочитания

Италия прие мерки за засилване на местното снабдяване и обработка на критични суровини като част от стратегията на ЕС да се конкурира с Китай в зелените технологии.

Правителството на премиера Джорджа Мелони прие указ за опростяване на процедурите за получаване на разрешителни за добив, тъй като се стреми да експлоатира основни минерали - от литий до кобалт, предаде Франс прес.

Още: Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Добивът е "неотложен"

Добивът, обработката и рециклирането на тези материали са "неотложни" и указът, приет вчера, привежда законодателството на Италия в съответствие с новия закон на Европейския съюз в сферата на критичните суровини, каза министърът на икономическото развитие Адолфо Урсо на пресконференция.

"В момента напълно ни липсва добив, а ние сме водещи в Европа по отношение на рециклирането на минерали", заяви министърът на енергийната сигурност на Италия Джилберто Пикето Фратин.

Приетите мерки предвиждат разрешителните за добив, обработка или рециклиране на материали, ако бъдат одобрени, да бъдат издавани в рамките на 18 месеца след подаване на заявление, пише БТА.

Още: Европарламентът даде зелена светлина за увеличаване доставките на стратегически суровини

Компаниите с минни концесии ще трябва да плащат до 7 на сто от таксите на правителството или регионалните власти.

Италия смята, че има запаси на най-малко 15 от 34-те суровини, определени като критични от ЕС, но много от тях се намират в мини, които са били затворени преди десетилетия, защото в миналото са били нерентабилни, заяви Адолфо Урсо.

Според Италианския институт за опазване и изследване на околната среда (ISPRA) потенциалните минерали за добив включват литий в близост до Рим, олово и цинк в Ломбардия, кобалт в Пиемонт, титан в Лигурия и руди в Сицилия и Сардиния.

Институтът има срок до май 2025 година да предостави актуализирана минерална карта. Сателити и дронове ще бъдат използвани за откриване на подземни минерали, каза още Адолфо Урсо.

Опасения за околната среда

Минното дело поражда значителни опасения за околната среда, особено по отношение на въглеродните емисии от производствени и рафиниращи обекти.

От своя страна ЕС иска да отговори на нарастващата нужда от материали за прехода към технологии за възобновяема енергия, повечето от които в момента внася от Китай. Азиатската страна доминира в много сектори, включително полупроводници, критични минерали, батерии и слънчеви панели.

Италия и други страни от ЕС трябва да действат бързо, за да се избегне преминаването от руска зависимост към по-сериозна такава - тази на китайските суровини и технологии, подчерта Урсо.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес