Вдигат дохода, който не се пипа при дългове

22470
Вдигат дохода, който не се пипа при дългове
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Доходите на хората, които съдебен изпълнител не може да пипне за дългове, ще бъдат увеличени.

Това следва от промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които предлагат седем депутати от управляващото мнозинство, начело с шефа на правната комисия Четин Казак (ДПС), пише "Труд".

В момента при чиста заплата до 300 лв. законът позволява за дълг да се удържат 75 лв. на човек без деца и 60 лв., ако е родител. Така парите, които му остават за живеене - 225 лв. или 240 лв., са драстично под минималната работна заплата, която в момента е 340 лв. Това разминаване се получи, тъй като несеквестируемите доходи не са променяни от 2008 г., а за 6 години минималната заплата се увеличи със 120 лв.

Недосегаемата част от заплатата и пенсията не са увеличавани, тъй като са разписани в ГПК и промяната им минава през гласуване от парламента. Затова Четин Казак и колегите му предлагат вече Министерският съвет да решава какви да са несеквестируемите суми.

"Това са стойности, които подлежат на актуализация почти всяка година", твърдят вносителите. Първата актуализация трябва да се случи 3 месеца след приемането на промените в кодекса.

Депутатите от мнозинството предлагат и една революционна промяна за всички, които водят дела. Тя е сроковете за всякакви техни действия да не текат, докато трае съдебната ваканция (от 15 юли до 1 септември), както и да не се броят официалните празници. Това означава, че ако искаш да обжалваш решение, излязло на 10 юли, имаш време да пуснеш жалбата си чак през септември.

С промените в ГПК ще отпадне разкарването на завелия дело между МВР и съда, за да издирва адреса на човека, който съди. Сега съдиите ще са задължени сами да установяват това с електронен достъп до регистрите на МВР и така ще спестят и 15 лв. такси на гражданите. Тази промяна беше предложена от Върховния касационен съд и заедно с други идеи на магистратите е влязла в проекта на Казак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика