ВЕИ секторът е готов на международни съдебни дела срещу новия данък

27222
ВЕИ секторът е готов на международни съдебни дела срещу новия данък
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес в Народното събрание започна дебата преди второто четене на Законопроекта за държавния бюджет за догодина. След пет часа на процедурни хватки депутатите си останаха на първа точка от обсъждането - къде да бъдат вписани приходите от новия данък от 20% върху приходите на ВЕИ сектора.

Междувременно представители на ВЕИ сектора излязоха на протест пред Народното събрание. Те се обявиха твърдо против новата такса, която е "икономически необоснована и приета на тъмно".

Депутатите обсъждат къде да впишат приходите от новия данък върху ВЕИ

Очакваните приходи от новия данък върху ВЕИ сектора се превърнаха в обект на спор между управляващи и опозиция по време на днешното зас...

Собствениците на малки централи казват, че въвеждането на таксата ще доведе до фалит за бизнеса им. Те дори "погребаха" слънчев панел пред НС. Председателят на Народното събрание Михаил Миков се е срещнал с представители на Българската ветроенергийна асоциация в парламента. На срещата фотоволтаиците категорично са заявили, че не приемат въвеждането на таксата.

Идеята работниците да могат да съветват работодателите кои машини и инсталации да бъдат спрени, защото са опасни, обсъждаха синдикатите, бизнесът и правителството на заседание на Тристранния съвет. Това може да стане след промени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Позициите на бизнеса и синдикатите обаче не бяха единодушни. 

"Много скоро тези хора, които гледате тук, това са нашите работници, аз съм собственик на малка такава централа, те ще излязат на улицата, защото няма да имат работа", каза Стоян Беличев пред БНТ.

"Диалог няма, обещанията на министъра бяха всяко решение да се взима на разговори с нас, но до момента това не се случва", смята Петър Лазаров.

Стойнев и Чобанов одобряват 20% данък върху приходите на фотоволтаици

В днешните си изказвания пред парламента, икономическият министър Драгомир Стойнев и финансовият министър Петър Чобанов подкрепиха нала...

"Ние проектираме и изграждаме такива централи, а никой не се е допитал до нас, абсолютно никой", отбеляза Светлана Пейчева.

"В крайна сметка има и съд след това, тази държава не може повече така да продължава! Конституционния съд, сезиране на Брюксел - това ще е, това са по-ефективните мерки, както се вижда, в тая държава", допълни Неделчо Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика