Все повече пенсионери правят електронни справки за пенсиите си

7087
Все повече пенсионери правят електронни справки за пенсиите си
Снимка: iStock

Все повече пенсионери разчитат на електронните услуги на Националния осигурителен институт за да направят справка за пенсията си. През миналата 2021 година, заявките за ползване на онлайн справки за пенсии нарастват с близо 33% на годишна база до около 1.3 млн. броя, съобщават от НОИ.

Най-голям интерес от тези справки се отчита при електронната услуга със свободен достъп „Преизчисляване на стаж към трета категория труд“, при която увеличението на достъпите е с повече от 70%. Справките за издадените пенсионни разпореждания нарастват с 48%, като достигат 750 000 за миналата година.

Новите пенсии крият неприятна изненада за пенсионерите

Новите пенсии ще изненадат неприятно доста пенсионери, въпреки увеличението, което влезе в сила в края на миналата година. На практика ...

За цялата 2021 година електронните услуги на НОИ отчитат 14.2 млн. броя достъпа, което представлява увеличение от 8% на годишна база. За сравнение, през преходната 2020 година бяха регистрирани 13.1 млн. достъпа до електронните услуги на институцията.

Електронните справки, свързани с отпускането и изплащането на обезщетенията за временна неработоспособност, също регистрират нарастване в използваемостта с около 8%.

Най-популярна и през 2021 година остава електронната услуга на НОИ – „Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО)“. Клиентите са се възползвали от нея над 5.5 млн. пъти, като увеличението спрямо година по-рано е с над 500 000 заявки или ръст от 10%.

Другата популярна справка – за социално осигуряване по ЕГН, има растеж също от 10%, като достъпите до нея вече надминават 3 млн. броя.

Отпускат ли кредити за пенсионери?

Кредити за пенсионери масово се предлагат от банковите институции у нас. За разлика от стандартните потребителски кредити, заемите за х...

НОИ предоставя повече от 70 електронни услуги – справки, е-услуги, административни услуги и други. Част от онлайн справките за осигурените лица са със свободен достъп, а за повечето се изисква наличие на персонален идентификационен код (ПИК), който се издава във всяко едно от териториалните поделения в страната или по електронен път.

През 2021 година броят на издадените кодове за достъп до услугите на НОИ е 206 700, което е с близо 31 000 повече от предходната година. Издадените по електронен път ПИК са 17 665 или около 9%.

Още: Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика