Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

А това някой ще го разследва ли?

21 май 2015, 09:45 часа • 19928 прочитания

Неизвестен потребител във Facebook с името Пейо Яворов публикува още преди да стане известна темата на матурата по български език и литература за зрелостниците, следното пожелание:

Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)

Постът бе пуснат в публичната група за кандидати в Софийския университет (СУ) за кампанията през 2015 г.

Когато вчера темата беше изтеглена и изпитът започна в 8 сутринта, авторът написа: "Шегата настрана наистина знаех, че ще се падне." На въпроса откъде е знаел, "Пейо Яворов" отговаря: "Ако кажа това, колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа. Не се безспокойте и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне."

В отговор на критика от страна на друг потребител, че се издава информация от работното си място, което е очевидно Министерството на образованието, потребителят отговаря:

"Въпросът е, че не взимате под внимание доста странични фактори и не се поставяте в моето положение. Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още във вторник, веднага щом я смениха, тъй като, както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега, който, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7-ми юни. Може и там да изскочи нещо един ден предварително".

Освен това "Яворов" обещава да помогне с предварителна информация и за други предстоящи изпити и уверява загрижени кандидат-студенти, че "няма как да ме хванат", "не се притеснявай за мен".

Днес сутринта заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева увери, че матурите не се продават от МОН. МОН създавало и дарявало знание на учениците и учителите, каза Кастрева, която увери, че само „лоши хора” като показания в репортажа можели да продават отговори. Попитана преди 8 сутринта вчера (20 май) са разполагали с верните отговори, тя отговори, че става въпрос за десетина души, включително двама представители на МВР. МВР ще проучи случая с продадените отговори, подчерта заместник-министърът на образованието. Тя каза, че ще бъде проверен и появилият се човек с ник „Пейо Яворов”.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес