До 10 години средната възраст на учителите ще е 60 години, казва Клисарова

111460
До 10 години средната възраст на учителите ще е 60 години, казва Клисарова

Работата по изработването на новата стратегия за висшето образование се е забавила заради някои обективни фактори. Въпреки това напредваме и сме почти готови, каза министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде БГНЕС.

Според Клисарова основен приоритет в новата стратегия е програма за привличане на млади учители. В момента средната възраст на преподавателите е над 55 години, а до 10 години ще стане 60 години, ако не се предприеме нещо, твърди образователният министър.

Заварихме забавяне на усвояването на средствата от ЕС, не беше достатъчна подготовката за новата оперативна програма, имаше множество жалби по Закона за развитието на академичния състав, недостатъчно финансиране на БАН, липса на предложения за промени в Закона за професионалното образование - така Клисарова обясни защо все още има забавяне по програмата за висшето образование, предаде БГНЕС.

До 29 май по ОП "Развитие на човешките ресурси" Министерството на образованието беше усвоило малко над 329 милиона лева, от 29 май до 20 август верифицирахме още близо 91 милиона лева. Това е ръст с 38% спрямо периода преди 29 май, с 38% сме увеличили усвояването на европейските средства от оперативната програма, каза още образователният министър, добави Клисарова.

Малките училища остават в някои случаи недофинансирани, затова ще се борим за промяна в модела на финансиране и в момента вече се подготвя предоставянето на 9,4 милиона лева за заплати на учителите в малките училища. За следващата година ще искаме повишаване на процента от БВП за образование, заяви министърът на образованието.

Фонд "Научни изследвания"

"В момента се структурира наново Фонд "Научни изследвания", утвърдени са вътрешни правила за работа с постоянните научно-експертни комисии, както и с временните научно-експертни комисии, правила за работа на Изпълнителния съвет на фонда, всички протоколи от работата на Изпълнителния съвет вече са публични и са на интернет страницата на фонда, предстои да се утвърдят правилата за вътрешния финансов контрол и да се утвърди системата за финансово управление и контрол. Когато това се случи тогава ще мислим за финансиране на научни проекти, каза още Клисарова. Готови са промените в Закона за професионалното образование, те ще ни дадат възможност за свързване на обучението с бизнеса, това ще бъдат първите стъпки към въвеждане на дуалната система, съобщи още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com