Държавата не можела да провери всички стажове по "Студентски практики"

38849
Държавата не можела да провери всички стажове по "Студентски практики"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Скандалът с източването на програмата "Студентски практики" продължава да се развива. Пред Нова телевизия студенти споделят за злоупотреби и в две насоки – с фиктивен стаж, но и със стаж, заради който не се плащат пари и дори академичният наставник е правил проблеми, защото момчето ходило на стаж и събота, и неделя, а това било проблем.

Знаехме за сигналите – случаят, който гръмна от вчера, сме го разкрили в Министерството на образованието, каза проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието. Установихме кои са хората, стоящи зад аферата с фризьорския салон. Това са трима бивши студенти, които са минавали през такива практики, видели са каква е организацията и са се възползвали, обясни зам.-министърът на образованието. През „Студентски практики” са минали 71 хил. студенти и трябва да се установи колко от тях са реални стажове и колко не са, призна си Денков.

Лъсна огромно източване на европрограма за студентски стажове

60 млн. лева отделя Европа за обучение на студенти – да стажуват платено във фирми, за да могат след това студентите да си намеря...

Кой проверява дали практика действително е реална – академичните наставници, посочи зам.-министърът на образованието. Имате ли съмнения, че ръководствата на висшите учебни заведения са се възползвали? Нямам такива съмнения, тук говорим за криминална схема на ниско ниво, отвърна чиновникът.

Парите, взети с измама, ще се върнат. Там, където университетите не са направили проверка дали някой стаж е реален, висшите учебни заведения ще ги възстановяват, каза Денков. На въпрос дали ще има масова проверка от МОН, зам.-министърът отговори, че държавата нямала възможност да провери всеки, но ще засили проверките на случен принцип. Не изкарвайте всичко фиктивно, призова Денков. Нова телевизия показа единичен случай, криминален, разделете го от сигналите кой ходил на стаж и кой не, омаловажи проблемът зам.-министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com