"Глас Народен": Проектът за забрана осъществяването на политическа и партийна дейност в училищата е политическа репресия

2789
"Глас Народен": Проектът за забрана осъществяването на политическа и партийна дейност в училищата е политическа репресия

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който се цели въвеждане на „политическа неутралност в учебния процес“, ограничава правата на учителите и възпитателите като граждани. Предложението за изменение на на чл.11, ал.2 от Закона, с което „се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност“, е в пълно противоречие с Конституцията на Република България.

Това се казва в позиция на "Глас Народен", изпратена до медиите.

Според партията проектът за забрана осъществяването на политическа и партийна дейност в училищата е грешка.

"Ако идеята е била да се деполитизира образованието, то единственото изменение на текста на чл.11, ал.2 от Закона, следваше да бъде: (2) В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически, политически и/или религиозни доктрини", пишат още от партията.

Ето пълната позиция на партията:

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който се цели въвеждане на „политическа неутралност в учебния процес“, ограничава правата на учителите и възпитателите като граждани. Предложението за изменение на на чл.11, ал.2 от Закона, с което „се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност“, е в пълно противоречие с Конституцията на Република България.

Ако идеята е била да се деполитизира образованието, то единственото изменение на текста на чл.11, ал.2 от Закона, следваше да бъде: (2) В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически, политически и/или религиозни доктрини.

Това е опит за създаване на нова политическа репресия от лицата, които потребяват властта в момента. Независимо, че се въвеждат изисквания за деполитизация на учители, специалисти и административни ръководители в образователната система, то контролът отново е политически, тъй като ръководния орган е Министерство на образованието и науката, който е силно политически обвързан с изпълнителната власт. А изпълнителната власт, винаги се употребява от политическите партии по един или друг начин.

В този смисъл, налице е едно политическо извращение – от една страна деполитизираме системата, а от друга страна я управляваме според волята на политическите субекти, съответно кадруваме чрез политически назначения.

Предложението следва да бъде прецизирано и дефинирано контретно, за да се определи какво точно се има предвид под „в системата на предучилищното и училищното образование“ – дали системата като цяло, с всички нейни съставни части или само и единствено по отношение на работния процес в системата. Трябва да се дефинира и какво точно се има предвид под „политическа и партийна дейност“, за да не се окаже, че учителите неволно могат да нарушат закона заради няколко коментара по повод политическата ситуация в страната. Все пак, учениците са любознателни и се интересуват малко или много от политика, тъй като тя е част от обществения живот в страната.

Така направеното предложение ще доведе до „лов на вещици“ в учителските среди. Както добре знаем, голяма част от българските учители и педагогически специалисти са членове на политически партии, участват активно в политическия живот, именно заради експертизата им в сферата на образованието. Тяхната политическа активност допринася, до голяма степен, за законодателни инициативи и промени в действащата нормативна уредба.

Ако това предложение се приеме, съществува реалната възможност много голяма част от тези хора да загубят работата си, тъй като директорите на училища и детски градини ще използват текста, за да се мотивират при уволнения. Кой може да каже дали е редно един учител да споделя политически постове в социалните мрежи, при положение, че и учениците му могат да ги прочетат? При липсата на конкретика в текста, ще се наложи съдилищата да тълкуват правните норми и да ги прилагат при бъдещи правни спорове.

Този законопроект не е съобразен и с факта, че много учители и педагогически специалисти пряко участват в местната власт, като общински съветници. В момента, в който текстът бъде приет, те ще изпаднат в положение на несъвместимост и трябва да избират дали да продължат работата си като общински съветници или като учители и специалисти.

ПП Глас Народен категорично се противопоставя на опита за репресии над учителите и възпитателите, още повече, че точно това са хората, които пряко трябва да участват в създаването на нормативни актове, съответно пряко да участват в политическия процес на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com