Игнатов: Хулете министъра, а не образованието

11749
Игнатов: Хулете министъра, а не образованието

Разбрали сме се с ректорските ръководства, че до 10 август всички дипломи на чуждестранните студенти да бъдат сканирани и качени на сайта на МОМН, а до края на месеца и всички останали, заяви пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, предаде БГНЕС.

Министърът посочи тази мярка като едно от решенията в борбата с фалшивите дипломи. Игнатов коментира сигналите от Турция за фалшиви български дипломи на турски студенти. Достъп до качените на сайта на министерството дипломи няма да имат всички, а само определени заинтересовани лица, защото все пак дипломите съдържат лични данни

Това, което е направено по решаването на проблема с българските фалшиви дипломи на турски студенти е, че министър Игнатов с писмо до вътрешните министър Цветан Цветанов е изложил всичките факти и е дал списък с всички списъци на фирми, които се занимават с настаняване на всички турски студенти. Абсолютно отворени сме към това и ако има намесен български преподавател, той ще си понесе отговорността. Важното е тук да постъпим мъдро, защото сме добри комшии с Турция, проблемът ще бъде решен, увери министърът. Турската страна, както и България имат полза от това техни студенти да учат у нас. Никакви облекчение не се готвят за турски студенти, добави Игнатов. Единствено, което правим, е да премахнем едно ограничение за подаване на документи за кандидатстване, имаше една дата, която ние я махнахме, поясни той. Игнатов отрече и твърденията, че за чуждестранни студенти ще се премахне изискването успех, ние си имаме доста високи критерии. Много чужди студенти искат да учат в България.

Българското образование е свикнало да бъде охулвано. Аз се обръщам и към медиите – ако трябва хулете министъра, ама не и образованието, заяви Игнатов.

Нашите дипломи са добре защитени, дипломите на Софийски университет са най-добре защитени. Номерата ще ги променяме постоянно, така че да не може да се фалшифицира.

За Закона за предучилищното и училищното образование министърът каза, че са приети към 40 члена от около 300 и няколко члена. Не приемам това, че лошо бил написан закона и затова върви бавно. Върви бавно, защото засяга и родителите и трябва да се дискутира всичко внимателно, каза Игнатов.

Детето чрез този закон заема централно място вече. Най-важната промяна в закона е, че в последните 2 години в гимназията младият човек ще има по-голяма свобода при избора къде да се насочи. В близките месеци ще се приеме закона. С този закон ние приключваме един програмен пакет от 2009 г. за реформи в образованието и науката. Паралелки, за голямо съжаление се закриват – за съжаление сме в демографска дупка. Според Игнатов летвата трябва да се вдига.

Системата трябва да преживее този стрес. Той посочи, че около 40 паралелки ще бъде закрити, но на фона на всички училища в България това не е много. Реализацията в живота иска образование. Иска се все по-голямо и голямо образование, каза министърът на образованието и науката.

Редактор: Ая Косарова

Гонят митнически служители без висше

От снощи е започнало освобождаването на служители в митническата администрация в цялата страна, които нямат висше образование, съобщи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com