Издадоха първото електронно уверение за студенти

1600
Издадоха първото електронно уверение за студенти
Снимка: Hebi B. / Pixabay

Издаването на първото в България електронно уверение беше демонстрирано пред студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. В генерирането на документа участие взеха ресорният служебен министър Георги Тодоров и ректорът на учебното заведение проф. д-р Димитър Димитров.

Събитието в рамките на откриването на първата лекция от Академията по електронно управление, в която студентите на УНСС ще имат възможност да усвоят специфични умения лично от представители на Министерство на електронното управление.

„С Министерството на електронното управление подписахме меморандум за сътрудничество и Академията по електронно управление и електронното уверение, което ще представим днес пред вас са част от това партньорство“, каза проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът отбеляза, че УНСС предлага 21 онлайн услуги на своите студенти. 

„Присъстваме на исторически момент издаването на електронното уверение е първата услуга на УНСС, която става част от държавния регистър на електронните услуги на Министерството на електронното управление и всички вие ще имате възможност да се възползвате от тази нова електронна услуга“, коментира той. 

„За мен е чест да открия именно тук, в УНСС, чийто възпитаник съм и аз, първата по рода си електронна академия, която се случи благодарение на усилията както на академичната общност, така и на експертизата, която имаме в Министерството на електронното управление. Това още един път показва колко е важно държавата да си партнира ефективно с академичните среди. Защото трябва да търсим повишаване на стандартите на държавното управление, а това неминуемо дава ефект и върху вашето обучение. Защото само чрез прекрасното обучение, което предлага УНСС, вие ще станете един ден или бъдещите служители и управленци на държавата или пък ще намерите своето призвание в академичните среди или в бизнеса“, каза министър Георги Тодоров. 

Министърът представи пред студентите основните функции на Министерството на електронното управление, като подчерта, че електронното управление е основната платформа за дигитална трансформация на обществото. „Нашата мисия е да създадем електронна среда и условия за удобство и сигурност при използване на електронни услуги, повишаване доверието на потребителите в електронното управление, подобряване защитата на данни и правата на потребителите в цифрова среда“, коментира той. 

След откриването на първата от поредицата лекции студентът от втори курс, специалност „Бизнес информатика и комуникации“ – Кристиян Тодоров, получи електронно уверение № 1, като демонстрира нагледно пред студентите стъпките от подаването на заявлението на интернет страницата на Министерството на електронното управление до получаването на документа, подписан с електронен подпис. 

Електронното уверение е подписано с електронен подпис от администрацията на УНСС и е валиден електронен документ, който ще послужи на студента пред съответната институция за която е необходимо. 

Създаването на Академия по електронно управление, в която студентите на УНСС да усвоят специфични умения лично от представители на Министерство на електронното управление, беше дискутирано на среща между служебния министър на електронното управление Георги Тодоров и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров в края на месец септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com