Кабинетът със стратегия за под 11% отпаднали от училище до 2020 г.

32326
Кабинетът със стратегия за под 11% отпаднали от училище до 2020 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството прие Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Срокът й на действие е до 2020 г., а целта, заложена в нея, е с реализация на предвидените мерки делът на отпадналите от училище да спадне до 11% при 12,5% през 2012 г., предаде Стандарт нюз.

"Преждевременното напускане на училище е значим социален и икономически проблем. Той намалява възможностите за реализация в живота и на пазара на труда. При хората, които притежават основно или по-ниско образование, нарастват рисковете от социално изключване. Не на последно място това явление създава предпоставки за влошаване на качеството на живот и благосъстоянието на сегашното и на бъдещите поколения", се казва в позицията на кабинета.

Български ученици: Не ни учат да мислим

Образователната система на всяка една национална държава и нейното ниво на развитие свидетелстват за направлението на наблюдаваните общ...

Постигането на целите на стратегията ще се осъществява чрез ключови мерки за превенция, която цели предотвратяване на причините за преждевременно напускане на училище; интервенция с цел създаване на условия за ограничаване на преждевременното напускане; и компенсиране – за да се подпомогне на преждевременно напусналите отново да се включат в образованието или да придобият квалификация.

Според съобщение от Министерски съвет, стратегията изисква прилагането на междусекторен подход на национално, общинско и училищно равнище, гарантиран от координационен механизъм между институциите, както и участието на неправителствения сектор в разработването и изпълнението на специфични политики за образование и в подобряването на материално-техническите, социалните и психолого-педагогическите условия, включително и чрез възможностите на публично-частното партньорство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com