Как тръгват на училище в Европа?

11690
Как тръгват на училище в Европа?
Снимка: iStock

Остава дилемата "присъствено или дистанционно" за много училища в Европа. На много места учебната година започва в началото на септември и вече е ясно как ще се върнат учениците. Обща формула няма, но всички се обединяват около тезата, че децата трябва да учат в клас и заедно, а не вкъщи и сами.

В Германия - училищата отварят врати в началото на септември. В тях вече са приготвени бързи антигенни тестове за COVID-19, с които два пъти седмично ще се тестват учениците. Маските ще са задължителни в час и в коридорите. На всеки 20 минути класните стаи ще се проветряват, поне по 3 минути. Напълно ваксинирани са 59% от населението, съобщава БНТ.

Само 30% от учителите са ваксинирани

Вече е в сила решението работещите в образователните институции, които се имунизират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те...

И белгийските ученици започват на 1 септември. Ускорено се ваксинират младежи между 12 и 18 години, целта е колкото се може повече от тях да бъдат имунизирани до началото на учебната година. Отпада носенето на маска от учениците в основните училища, освен в Брюксел, където ваксинираните са по-малко. Имунизираните са над 69 процента, за учителите няма изискване за тестове или ваксинационни сертификати.

Във Франция се връщат в клас на 2-ри септември. Повече от 55% от децата между 12 и 17 години вече са получили 1-ва доза. Маските са задължителни за учениците между 6 и 11 години. В средните и горните класове само заразените и контактните неваксинирани ученици ще учат дистанционно, но само за период от 7 дни. С пълна ваксинация са 56% от французите.

В Чехия 1-вият звънец ще удари на 1-ви септември. Преподаватели, които не са ваксинирани, ще се проверяват с антигенни тестове за собствена сметка. За учениците е предвидено масово тестване на два пъти. Маските са задължителни само в коридорите. С две игли са близо 53% от чехите.

В Гърция училищата отварят на 13 септември. Учителите ще трябва да представят сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували през последните 6 месеца или два пъти седмично да се тестват. 70% от педагозите са имунизирани. Маските в затворените помещения - класни стаи и общи части, са задължителни. 52% от гърците са ваксинирани.

В нито една от посочените държави няма обвързване между ръста на заболеваемост и формата на обучение. Целта е децата да не стават заложници на пандемията и да няма изгубено поколение. Организации като Уницеф и Юнеско призоваха правителствата учебните заведения да са последните, които затворят и първите, които заработят отново, в случай че се наложи пълно затваряне.

Учители искат трета доза ваксина и тестване два пъти седмично в училищата

Трета доза ваксина срещу коронавирус за всички работещи в системата на образованието, за всички над 65-години и за всички с хронични и ...

В България министърът на образованието проф. Никлоай Денков обяви, че носенето на маски ще  е задължително, тъй като новият вариант на вируса е по-заразен". 

"Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако се намираме в "зелена" зона, под 100 заболели на 100 000 население, могат да бъдат без маски, ако обаче сме са в жълта, или червена зон, то тогава и децата от 1 до 4 клас трябва да носят маски", каза още той. "Предвид факта, че може да се пренася вируса и от ваксинирани хора, то и ваксинираните възрастни трябва да носят маски в училищната и предучилищната мрежа", допълни министър Денков.

"Сборни паралелки могат да се направят само в "червената" зона и само за класове и групи, които и без това са били заедно, те и преди това са били в едно и също помещение, но поради по-голям брой заболели деца могат да бъдат събрани в една сборна група. Това означава, че деца от 1,4,5 клас не могат да бъдат събирани, но деца от различни паралелки в един и същи клас могат да бъдат събрани", разясни още министърът. Ако се наложи учениците да учат онлайн, първи ще излязат тези в 11 и 12 клас, след това от 8 до 10 клас, следва прогимназиален, и накрая от 1 до 4 клас. Най-малките ще бъдат максимално дълго време в училище. Единствено попадане в "тъмночервена" зона децата от 1 до 4 клас ще си отидат вкъщи.

Стремежът, този път, е 50% присъствие на учениците в училище. Ще се премине в дистанционна форма на обучение при 10% заболели ученици. "Трябва да направим всичко възможно първокласнищите да посрещнат първия учебен ден в двора на училището и това ще се опитаме да направим за всички деца", каза проф. Денков.

„Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на училището и възможностите за спазване на противоепидемичните мерки“, каза още служебният министър.

Диян Стаматов: Тази учебна година ще стартира по доста различен начин

Повече от ясно е, че тази учебна година в цялата страна ще започне по един доста по-различен начин. Това заяви пред „bTV“ Д...

Малко преди старта на учебната година вече има разработени няколко варианта на обучение при евентуална нова вълна на коронавирус. При най-лекия – „зелен“ сценарии при заболеваемост до 100 души на 100 000 население, обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 души при 100 000 население, учениците ще преминат на график и тогава ще редуват онлайн с присъствено обучение. При повече от 500 заболели души на 100 000 население, преминаваме в „тъмночервен“ сценарий, което означава, че учениците ще учат онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование