Кунева: Има съмнения за нарушения при 3 проекта от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

1291
Кунева: Има съмнения за нарушения при 3 проекта от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"
Снимка: БГНЕС

Има основателни съмнения за заобикаляне на закона при три проекта, одобрени по една от процедурите на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ - „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение”.

Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на брифинг, предаде „Фокус“.

Тя разясни, че по процедурата са одобрени 62 проекта от 133 подадени в срок.

„Одобрените проекти са качени на сайта на министерството на 3 юни, а стойността на програмата е 20 милиона лева“, уточни министър Кунева.

По думите й, сумата може и не се струва голяма за някои хора, но за нея всеки публичен лев трябва да отиде по предназначение и да намери своята правилна реализация. „Освен това става дума за нещо, по което ми се струва, че без излишна емоция, но с обяснима чувствителност, усилията ни трябва да бъдат 2-3-10 пъти по-добре структурирани, а именно децата в неравностойно положение“, коментира тя.

Министърът обясни, че за да бъдат сключени договорите с одобрените кандидати, те трябва да минат през проверка от управляващия орган за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми.

„Тази процедура извървява всеки проект. В петък обаче, след като бе публикувана информацията с всички проекти на сайта на министерството, ние получихме сигнал от една престижна и сериозна организация, която се нарича „Национална мрежа за децата“. Те ни обърнаха внимание на това, че три от проектите са с едни и същи лица в управителните им съвети. Впечатление прави, че сумата на проектите също е доста сходна – около 500 000 лева“, разказа министър Кунева.

Тя допълни, че проектите са одобрени от комитета по наблюдение и са извървели всички стъпки на процедурата. „По предварителна информация става въпрос за идентично написани проекти и повтарящи се детски градини“, уточни още Кунева.

Всички одобрени проекти по процедурата „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение” на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъдат проверени, допълни Кунева.

Тя разясни, че според правилата на насоките за кандидатстване една организация може само веднъж да е водеща по един проект. „Целта е да не се събират в една организация, както тук става въпрос за три проекта, 1,5 милиона лева. Формално това е спазено. Не е един и същи човек водещ, но всички тези хока, които участват в тези неправителствени организации в едната са членове, в другата са водещи“, уточни Кунева. „За мен като юрист това е заобикаляне на закона“, подчерта тя.

По думите й, това са едни и същи хора с разменени позиции.

„След подадения сигнал по моя заповед започна проверка на вътрешния одит и инспектората на министерството за това дали тези проекта са били класирани при надлежно спазване на процедурата и оценка за класиране на проектите“, съобщи тя, като посочи, че въпросната проверка ще обхване цялостната процедура – на всички проекти.

„Тя ще включи всички 62 одобрени проекта, както и тези в резервния лист. Правя публична тази проверка, защото искам да дам много ясен сигнал – ще направя всичко възможно програмата да тръгне, както трябва, да продължава, както трябва и всеки лев да отива по предназначение. Тези проверки ще продължа да ги правя и няма да се уморя да разглеждам всеки сигнал, който идва от вън за честността на процедурите“, категорична бе министър Кунева. Тя допълни, че в рамките на 8 дни ще има отговор от вътрешния одит и от инспектората.

„Ромските програми с година са свързани с проблеми, но ние имаме много, много силна нужда от устойчиви резултати, а това само да се изпълняват проформа и след това да не стигат до децата, няма как да се съгласим, няма как да си затваряме очите“, каза още тя.

Меглена Кунева: Критиките за цената на учителският събор са нелепи

Реформаторският блок трябва да се обедини около общ кандидат за президент до края на юли. Несериозно и неизпълнимо е в средата на юни ...

Няма сигнал, от където и да идва, който да не проверим, допълни Кунева.

„Съвсем откровено ще ви кажа, че в нашата преценка за свикването на тази пресконференция имаше и мотиви да изчакаме, докато приключи проверка. Аз смятам, че трябва да си казваме всичко веднага. И затова ви казвам, че има основателни съмнения за тези три проекта. Казвам го сега, за да не би някой да си прави сметката, че може да продължава по този начин“, заяви министър Кунева.

По думите й, в случая става въпрос за малко пари в сравнение с общия размерна средствата, който се управляват по програмата. „Точно за това обаче за мен това е много, много силен предупредителен сигнал. Тази неправетелствена организация, с която се срещнах, помолих много внимателно да прочете насоките за кандидатстване, за да види дали някъде не сме оставили пролука, за да може някой недобросъвестен човек да я използва и да парите да не отидат там, където трябва“, посочи образователният министър.

Тя съобщи имената на проектите – те са на три сдружения с нестопанска цел „Детско царство“, „Детски свят – щастливо бъдеще“ и „Детски усмивка“, но не уточни от кои райони на страната са. Всички те са на стойност за около 499 000 лева при 500 000 лева таван.

„Правя проверка, но съм длъжна първо да я оповестя пред вас, за да знаете, че няма сигнал, от където и да идва, който да не проверим и има основателни съмнения за тези проекти “, каза още министър Кунева. Тя подчерта, че процедурата и при трите е спазена и те са изпълнили всичко по закон. „Фактът, че са един и същи лица, на практика върви към заобикаляне на закона. Пари не са им давани“, уточни още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование