X
 
 

Мобилно приложение вече ще известява родители за оценки и отсъствия

1622 0
photo of Мобилно приложение вече ще известява родители за оценки и отсъствия
Снимка: iStock/Guliver
Мобилно приложение ще известява родителите за оценките, които получават техните деца в училище, или за отсъствията, които са натрупали. Това е едно от условията, на които трябва да отговаря електронният дневник, за да бъде финансирано училището за такъв от Просветното министерство, пише "Монитор".

Средствата ще бъдат отпускани по специален механизъм на МОН на грантов принцип, обясни директорът на столично 51 СУ„Елисавета Багряна“ Асен Александров. „Училищните директори ще кандидатстват за електронен дневник, който трябва да отговаря на няколко условия. Най-важното е възможност за комуникация с родителите и налично мобилно приложение“, уточни той.

Държавата с идея за подкрепа на учители с особени заслуги

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни по...

В електронния дневник трябва да са включени и повечето документи, тъй като според промените в наредбите те могат да бъдат онлайн или на хартия. Това се отнася до седмичното разписание, годишното разпределение, което би трябвало да отпадне следващата учебна година, както и за забележките и годишните оценки. По този начин в голяма степен ще се намали бумащината.

Третото важно нещо за електронния дневник е сигурността. Това обаче не се отнася толкова за кражбата на лични данни, както бе скорошният случай с НАП, а по-скоро за възможността за резервно копие. Всеки ден на електронния дневник трябва да бъде направено огледално копие и по този начин няма опасност да се загуби част от информацията. Ако хартиен дневник изчезне, то класният ръководител ще трябва да вкарва набор от данни, сравнявайки информация от бележниците на учениците. Ако обаче се случи срив в системата и това се случи с електронния, то ще има негово резервно копие и ще трябва да се добавят данни само от деня на проблема.

В различни варианти електронен дневник в 51-о СУ има от 8-9 години, но от 2 е усъвършенстван. Александров посочи, че благодарение на него присъствието на гимназистите в клас се е увеличило с 10-20%. „Понякога децата тръгват към училище, по пътя успяват да се снабдят с медицинска бележка и така и не влизат в час, а родителят често не разбира за това. В електронния дневник настойниците могат да видят веднага, че детето е закъсняло за даден час или отсъства третия ден“, заяви още директорът.

В училището използват дневник, в който учителите са въвели критериите за оценяване по своя предмет, посочено коя оценка каква тежест има (например най-малка е устното изпитване, а най-голяма изходните и класните), върху какъв учебен материал. Налични са и падащи менюта, от които да се избира видът оценка – от класно, от групова работа, индивидуална.

Неявили се в клас ученици ще бъдат издирвани от екипи за бързо реагиране

Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача - освен да издирват трайно отсъстващи ученици, занапред те ще трябва да посещават...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер...