X
 
 

Електронен дневник премахва необходимостта от бележници в над 50 училища

2436 0
photo of Електронен дневник премахва необходимостта от бележници в над 50 училища
Учениците в 119-о училище в София и в още близо 50 училища в страната няма да си купуват бележници тази година. Причината е въвеждането от тази учебна година в официален формат на електронен дневник – мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите.

Това каза за БНР директорът на училището Диан Стаматов

„Родителите от цяла една година пробно имат в своите телефони същото приложение като в реално време получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашна, бележка или забележка на ученика, отношение към различни проблеми, които съществуват в училище“.

Първият официален ученически „Бележник за кореспонденция“ в Асеновград

С по два бележника вече ходят на училище учениците в Асеновградско. Това се налага заради приетите тази година промени в Закона за учил...

Огромна част от родителите ползват електронния дневник и са доволни от улеснението. Предвидено е за тези родители, които са встрани от дигиталния свят, в края на всеки месец да бъде предоставяна информация за отсъствията и оценките на тяхното дете.

„Ако има опити за някакви хакерски намеси, те ще бъдат около края на учебния срок, когато някой ученик не е доволен от срочната или годишната си оценка. Шеговито с колегите си говорим, че ако навремето изчезваха дневници в края на срока, сега възможността изчезват случайно телефони на учители в края на срока е новост“, оптимист е той.

„Много големи крачки трябва да правим, за да преодолеем изоставането, което имаме в цялостната дигитализация на учебния процес. Докато електронния дневник е помагане на родителите и намаляване на бумащината, то въвеждането на съвременни електронни методи за преподаване става доста по-крехко и бавно”.

Почти навсякъде вече учениците имат възможност да ползват безплатно PDF формати на електронни учебници. Електронните учебници обаче трябва да не бъдат само в статични формати, убеден е той.

Кунева обеща промяна в ученическите бележници след писмо на ученик

През следващата учебна година съдържанието на ученическия бележник ще се промени, като графата "забележки" се преобразува в по-неутралн...

„На децата не само би им било по-интересно. На тях бъдещето и целият им живот определено ще бъде в тази плоскост и хартиените носители, за които много често си говорим преминават в миналото. На ученика му трябва да учи онова, с което ще живее след 10-15 години“.

Голям проблем пред образованието е също, че сред кандидатите за учители има много, които са получили образователна степен, но „за съжаление има хора, на които образованието им е останало на едно много ниско ниво, но въпреки всичко са получили документа за висше“.

Към днешна дата, стартовата заплата на млад учител без никакъв трудов стаж е 720 лева, а от 1 януари ще бъде 960 лв. На един учител с 15-20 години трудов стаж е 1300 лв, сподели директорът.

Има тенденцията на връщане към системата от хора, които някога са завършили подходяща специалност, но 10-15 години са работили друго. Проблемът е, че те нямат необходимата добра мотивация, сподели той.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 ноември

Овен Днес ще сте сред хора, сред които мнозина биха искали да бъдат. Не се възгордявайте прекалено, а покажете, че сте заслужили да ст...