МОН готви глоба за майката на отличник по информатика

69749
МОН готви глоба за майката на отличник по информатика
Снимка: БГНЕС

15-годишният Божидар Маринов, който спечели през миналата година състезание по информатика, организираното Министерството на образованието, може да донесе глоба на майка си. Причината е, че той не ходи на училище и се обучава вкъщи, а МОН е решило да изпълно закона в това отношение.

Според Закона за народната просвета родителите, чиито деца не посещават задължителна детска градина и училище, плащат глоба от 20 до 100 лв., а при повторно нарушение - 50 до 250 лв. "МОН вече е уведомило съответните органи, които да санкционират семейството на Божидар за това, че не ходи на училище", обяснява пред вестник "Сега" експертът по информатика в МОН Силвия Кънчева.

Повечето българи искат да има професионална квалификация в училище

91.3 % от пълнолетните българи смятат, че средното образование трябва да дава професионална квалификация на завършващите училище. На съ...

Кънчева коментира и защо МОН взема наградата на Божидар и защо не му дава да участва на олимпиада и тази година. Тя казва, че Божидар не е допуснат до регионалния кръг на тазгодишната олимпиада по информатика, тъй като не е ученик, а според регламента на състезанието всеки участник се явява и решава задачи за съответен клас и в нея се състезават само ученици. С оценката от олимпиадата първите трима класирани могат да кандидатстват във ВУЗ или да не се явяват на матура. "В крайна сметка момчето се явява незаконно, защото в едно общество трябва да спазваш правилата - не може да не ходи на училище, а да ползва всичко, което се предоставя от законовите норми", коментира Кънчева.

Експерти от Регионалния инспекторат по образование в Смолян и учители от най-близкото училище са се срещнали с майката на Божидар и са се опитали да я убедят да го запише като редовен ученик, но тя е отказала. "Подобен модел на обучение не е никак добър за пълноценната реализация на едно дете - то е добро по определен предмет, но не и по другите. В европейските страни е неприемлива дори практиката на дистанционно обучение, да не говорим за това изобщо да не се ходи на училище", посочи Кънчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование