МОН: Интересът към студентските практики нараства

7044
МОН: Интересът към студентските практики нараства
Снимка: БГНЕС

От края на месец май се наблюдава нарастване на интереса от страна на студенти и работодатели към проект „Студентски практики - Фаза 2“, изпълняван от Министерството на образованието и науката. Макар и с по-бавни темпове, дейностите по проекта продължиха да се изпълняват и по време на въведеното извънредно положение през март, а от началото на юни се забелязва значително нарастване на броя на регистрираните за участие студенти и работодатели.

Проектът стартира в средата на януари тази година и до началото на май в информационната му система се бяха регистрирали 740 обучаващи организации и 6414 студенти. Сега работодателите, пожелали да приемат в организациите си студенти за провеждане на практическо обучение, са 1460, а студентите са вече над 16 000. Като ментори, които ще обучават студентите в реална работна среда, са регистрирани 2182 специалисти, посочват от МОН.

САЩ няма да депортират чуждестранните студенти заради коронавируса

Администрацията на Доналд Тръмп оттегли плановете си за депортиране на чуждестранни студенти, ако университетите им преминат на онлайн ...

Първите практически обучения в реална работна среда по проект „Студентски практики - Фаза 2“ стартираха в началото март 2020 г. Те бяха на студенти, които се обучават в професионално направление „Биотехнологии“ в Химикотехнологичния и металургичен университет - София, и провеждат своята практика в химическа лаборатория по изпитване на материали. Към момента включени в практическо обучение са 3566 студенти, а 196 вече успешно са приключили своята практика.

Проект „Студентски практики - Фаза 2“ се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Той продължава политиката на министерството във висшето образование, насочена към засилване връзката между образованието и пазара на труда и осигуряване на необходимите кадри за бъдещото развитие на страната. Срокът за изпълнение на проекта е 40 месеца, в които се предвижда 44 000 студенти от 44 висши училища - партньори по проекта, да имат възможността да проведат практическо обучение по специалността, по която се обучават, в реална работна среда. За успешно проведена практика в рамките на 240 часа студентите ще получат стипендия от 600 лв. и сертификат.

Целта е по време на практиката младежите да придобият знания, умения и компетентности, необходими за по-успешната им реализация в социално-икономическия живот на страната. Наличието на добре подготвени специалисти е решаващ фактор за икономическия растеж и иновациите във всяко съвременно общество. Затова с предимство в проекта ще се включват студенти, обучаващи се в професионални направления и специалности, с бъдещ недостиг на пазара на труда.

За участие в проекта могат да кандидатстват всички действащи студенти от висшите училища-партньори по проекта, включени в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от Министерството на образованието и науката.

Бъдещите агрономи от Тракийския университет влязоха в зеленчуковите градини (СНИМКИ) 

Първокурсниците по агрономство от Тракийския университет гостуваха заедно с преподаватели от катедра "Растениевъдство" към Аграрния фак...

Студентите и работодателите, които желаят да участват в проект “Студентски практики-Фаза 2”, следва да се регистрират в електронната платформа на адрес: https://praktiki.mon.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com