На чужд гръб и 10 ученически раници са малко

5814
На чужд гръб и 10 ученически раници са малко
Снимка: БГНЕС

Въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с процент от теглото на детето. Това поискаха участниците в инициативата „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” за намаляване на тежестта на ученическата раница. Те предизвикаха внимание върху проблема отново като организираха надбягване с ученически раници за възрастни.  

Народът мъдро е казал – На чужд гръб и сто тояги са малко. Нека с гърбовете си усетим какво им е на децата! Искаме ли, можем ли да се поставим на тяхно място? Грижа ли ни е?

Откриват ново училище по програмиране в Пловдив

Ново училище по програмиране „Code School Plovdiv“ отваря врати в Пловдив на 30 ноември. Това съобщиха за Радио „Фоку...

Можем ли да взимаме полезни решения за тях?, предизвикваха организаторите във Facebook.

„Сблъскахме се с липса на чуваемост - между родители и учители, между родители и институции. Проблемът стои на дневен ред повече от 10 години. Всяка учебна година говорим за тежестта на раниците и след това въпросът остава нерешен до следващата учебна година. Организирахме това тичане, за да се поставим на мястото на децата, да видим какво им е всеки ден да са със 6-7-8, понякога 10 кг. на гърба си”, каза Екатерина Панова, една от родителите, които организират инициативата.

Те са направили предложения и най-основното, което искат, е министерството да въведе стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с процент от теглото на детето. Сред другите им предложения за намаляване на тежестта на ученическата раница са и: училищни шкафчета за всяко дете, интерактивни дъски в клас, вместо задължителното носене на учебник, електронни учебници.

Една четвърт от теглото на дъщеря ми е теглото на раница, каза Екатерина Панова. Момичето е 5 клас и сама казва, че раницата наистина тежи доста. „Доста ми тежи и следобед като я нося до вкъщи, се връщам с болки в гърба, и това не е добре. Трябва да се предприемат някакви мерки”, казва дори малката Ени.

Догодина назначават психолози в 62 училища

В 62 учебни заведения, където се обучават над 400 ученици, ще бъдат назначени училищни психолози, но през следващата година. За целта с...

В надбягването се включи и Антонина, макар нейните деца да са още са в градинска възраст и все още не е минала по този път. Тя дойде с раницата на Бубето, която вече е 4 клас. „Според мен всички трябва да подкрепим децата. Моите деца може в момента да не са в училище, но след 2-3 години ще отидат и проблемът ще си остане, ако не го разрешим”, каза жената. Бубето също беше тук и не скри, че раницата й тежи. Призна, че баща й я води с колата и тя слага раницата когато слезе от нея, някои дни раницата е по-тежка, някои е по-лека. „Тати носи две раници по принцип, защото и на Мартин раницата нося. Тати се справя, но когато се наложи на мама някой път, това са над 15 кг и не е много лека задача ,честно казано”, споделя и Васил. Мъжът всъщност е и председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система и каза, че са имали среща с министър Вълчев. Министърът уверил, че имат 9 мерки, които обаче не могат да се приложат веднага. „Нашият Инициативен комитет направи предложение като не могат да се приложат веднага, да се направи стратегия, в която е разписано до края на мандата или в следващите три години всички тези мерки да бъдат реализирани, за да се реши този проблем. Строго разписани с времеви диапазони и т.н.”, каза той.

Омбудсманът Мая Манолова също дойде в парка и участва в тичането. „Трябва някой да се ангажира, че ще вземе мерки. Те са различни и са възможни - електронни учебници, шкафчета в училище, по-леки учебни помагала, по-леки учебници. Има различни решения, просто на някой трябва да му пука, да чуе и да вземе необходимите мерки”, каза омбудсманът. Тя предизвика отговорните институции да прекарат един ден с един шестокласник, с неговата раница и с неговата учебна програма. „Мисля, че след това ще има по-бързи мерки”, посочи тя.

Инициативата очакваше възрастни с децата и раниците и в други градове - Пловдив, Варна, Бургас и Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com