Нови летни запознанства: как да предпазим децата си от опасностите онлайн?

1570
Нови летни запознанства: как да предпазим децата си от опасностите онлайн?
Снимка: Envato

Няма нищо по-естествено в съвременния свят от това децата ни, най-вече в тийнейджърска възраст, да завързват запознанства и да общуват онлайн. Подрастващите се впускат в света на социалните мрежи, игрите и хилядите мобилни приложения с лекота, без страх и най-вече без предразсъдъци. Без да са натрупали достатъчно опит в общуването в реалния свят, те бързо се ориентират в приложенията за разговори и изпращането на съобщения, като в повечето случаи приемат всичко като невинна игра. Но интернет е море от информация, възможности за забавление и общуване, в което обаче често се сблъскваме и с хищни и опасни създания. Затова е наша задача като родители и наставници да подготвим наследниците си за неизбежните несправедливости в живота и със същата отговорност максимално рано да ги запознаем с правилата за поведение в мрежата. Особено важно е да ги научим на здравословен баланс между времето онлайн и времето офлайн, като, разбира се, започнем от собствения пример. И тъй като ваканциите са време, в което по една или друга причина го караме по-лежерно и свободно, дори откъм контрол, може би точно сега е времето за разговор. Понеже е лято, понеже децата имат време „да скучаят“, понеже телефонът или таблетът повече от всякога са леснодостъпни и впускането в разговори с непознати става на шега и неусетно.

Как да говорим с децата си за опасностите в интернет

Преди всичко не бива да забравяме нуждата от лично пространство. Не бива да караме децата си да се чувстват притиснати или като на полицейски разпит, когато започнем разговор за това какви сайтове и приложения са им любими, какво съдържание обичат да гледат и слушат, кои личности харесват и следват в социалните медии. Добре е да подходим с интерес и разбиране към предпочитанията им, като в процеса на разговора споделим с тях всичко, което ни притеснява и крие потенциална опасност. Освен да споделим обаче е добре и да обясним:

●       Какви хора съществуват и как да разпознават натрапници с нечисти намерения, изнудвачи, измамници;

●       Какви граници трябва да поставят, когато разговарят онлайн с непознат, както и колко и каква информация да споделят;

●       Какво не бива да споделят като цяло в интернет –  адрес, пароли, снимки, на които са по-провокативни или които издават къде се намират, къде учат и т.н.;

●       Да могат да казват НЕ, когато нещо/някой ги кара да се чувстват неудобно или да се страхуват;

●       Да докладват съмнителни профили в социалните мрежи;

●       Да споделят с нас всичко, което ги притеснява или дразни. Не бива да забравяме, че най-важно е доверието между родители и деца, а за да ни имат доверие, децата трябва да са сигурни, че ще им окажем помощ и няма да им се развикаме, че са забъркали в поредната каша.

Добре е да ги насочим към проверени и сигурни сайтове и организации, които също биха били полезни в такива ситуации, като Националния център за безопасен интернет. На такива места могат да намерят подкрепа и полезна информация как да действат в случай, че се почувстват несигурни и застрашени.

Сред изключително полезните приложения в тази връзка е онлайн куизът Digital Scouts на Yettel. Целта на социално отговорната кампания на оператора е да учи подрастващите как да разпознават фалшивите профили и новини в мрежата, как да действат в случаи на онлайн тормоз или ако попаднат на съдържание за възрастни в интернет, какво е фишинг, как да се предпазят от кражба на пароли. От 28 август до 3 септември ще се проведе първото онлайн издание на образователната игра за 2023 г., която е подкрепена от едни от най-популярните сред тийнейджърите инфлуенсъри, като братята Дани и Анди от Andy Studio, Милен Колев и Борислав Вълов. Любимците на децата ни са страхотен начин полезната информация да стигне до тях, а темите  в куиза са съобразени с най-честите предизвикателства, пред които децата са изправени в интернет. Участниците в играта ще се срещнат с четирите отбора на любимите си инфлуенсъри, като „Пазителите на пароли”, от които ще научават повече за сигурността и защитата в интернет. „Кибер нетфлуенсърите” ще повдигат въпросите за всички опасности, които можем да срещнем онлайн.  „Кликбейт противниците” ще ги учат как да разпознават безпогрешно фалшивите новини, а „Справедливите” ще ги запознават с това какво представлява онлайн тормозът и как да се предпазват от непознати онлайн.

Отговаряйки на въпроси от всички тези области, децата по забавен начин научават необходимите механизми за противодействие в ситуации, в които са изложени на опасност онлайн. Мобилното приложение Digital Scouts на Yettel е достъпно за сваляне в Google Play и App Store, а всички участници ще могат да участват и в томбола за страхотни награди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com