Почти 10,5 млн. лева ще струва новият суперкомпютър на БАН

4742
Почти 10,5 млн. лева ще струва новият суперкомпютър на БАН
Снимка: iStock/Guliver

Поръчката за доставка на оборудване за хетерогенен суперкомпютърен комплекс е финализирана. Тя бе обявена от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

За изпълнител измежду шестимата кандидати е определена фирмата „ССАРМ“ на 42-годишния Николай Паунов от София. Офертата ѝ е на стойност 8 685 240 лв. без ДДС (или 10 422 288 лв. с ДДС).

Решението на чл. кор. дмн Светозар Маргенов – директор на Института, подлежи на обжалване, чийто срок изтича утре. До момента жалби в Комисията за защита на конкуренцията не са постъпили.

Ангажимент на изпълнителя е да купи, достави и инсталира компютърна система, която се състои не по-малко от 128 възела с универсални процесори и не по-малко от 16 възела със свързани към всеки от тях над 4 графични ускорителя, при общ брой на графичните ускорители не по-малък от 100, както и комуникационно оборудване за осъществяване на вътрешни и външни връзки на системата.

Суперкомпютърният комплекс се финансира по проект „Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологиии”.

Припомняме, че тази процедура за суперкомпютъра е трета поред. Предишните две се провалиха.

Първата - от началото на февруари т.г., бе прекратена, заради открит ограничителен порок в изискванията. Така например едно от изискванията бе кандидатът да е изпълнил минимум 3 доставки с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката през последните 3 г., като системата да е на основата на мрежово и компютърно оборудване с не по-малко от 20 сървъра.  
Втората – обявена през март, бе прекратена месец по-късно след поредица поискани разяснения от потенциални кандидати. Възложителят тогава обясни, че са наложителни съществени изменения в техническите спецификации, които ще променят условията. Измененията се наложили след прецизиране на техническата спецификация, за да се постигне оптимално качество на доставеното оборудване при съобразяване на наличната инфраструктура и оборудване. Още: Пазарни проучвания показаха цената на новия суперкомпютър: 10 млн. лева

През юни поръчката бе стартирана наново, като прогнозната цена през цялото време не бе променяна - 8 855 344 лв. без ДДС (или 10,6 млн. лв. с ДДС).  

При нея вече има класиране чак до четвърто място, като втора е „Парафлоу Комюникейшънс“ ООД, трета – „Риск – Ай Би Ес ДЗЗД, а четвърта – „Стоун Компютърс“. Отстранени са двама кандидати.

Спечелилият поръчката ще има срок не по-дълъг от 240 дни да изпълни договора. Интересни бяха критериите за оценка. Теоретичната върхова производителност на сървърната подсистема (клъстер) с универсални многоядрени процесори бе с тежест 10%. Теоретичната върхова производителност на сървърната подсистема с универсални многоядрени процесори и графични ускорители - с тежест 30%. Срок на гаранционна поддръжка на оборудването – 40%, и цена – 20%.

Преди същинското обявление за доставка Институтът обяви пазарни проучвания, участие в които взеха шест фирми. Именно те показаха колко ще струва новият суперкомпютър на България – 10 млн. лева. В изискванията към всички, които биха могли да участват в тази поръчка, беше суперкомпютърът да е базиран на изчислителни технологии от най-ново поколение, с акцент на енергийната ефективност и да притежава способност за решаване на широк кръг научни задачи. Общата му теоретична максимална производителност за всички възли с графични ускорители ще е не по-малка от 2000 терафлопа (1 петафлоп е равен на 1000 терафлопа, а 1 петафлоп може да прави един квадрилион изчисления в секунда – б.р.).

Получените оферти бяха шест, като усреднената стойност от ценовите предложения дава резултат 9 877 283 лв.

Припомняме, че вчера Министерският съвет даде съгласие акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ АД да бъде увеличено с парична вноска от 3 812 800 лв. с цел покриване на оперативните разходи за 2022 г. на Суперкомпютър Discoverer (PetaSC - Bulgaria).

Справка в Търговския регистър сочи, че компанията, която е 100% държавна собственост, за миналата година калкулира загуба от 3,4 млн. лв. С Разпореждане на МС от 25-ти февруари т. г. министърът на иновациите и растежа е определен за орган, който да упражнява правата на държавата в капитала на „София Тех Парк“ АД. Като такъв все още е вписан предишният министър Даниел Рорер – от редовното правителство на Кирил Петков.

Българският суперкомпютър Discoverer е първият по рода си в Източна Европа с производителност от порядъка на петафлопс. Изграден е по проект от 2019 г. на EuroHPC 3U - съвместно предприятие, структурирано от Европейския съюз, за изпълнение на инициативата за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

Изпълнител на българския проект е хостващото предприятие - Консорциум „Суперкомпютър - Петаскейл България“ (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ партньор „София Тех Парк“ АД и членове - Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Главната цел на суперкомпютъра е да насърчи научната дейност в страната с приложение в индустрията и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Открит е за потребители от публичния и частния сектор, като е насочен изключително към граждански приложения.

Ангажиментът на българската държава, чрез органа, упражняващ правата на държавата в капитала на водещия партньор „София Тех Парк“ АД, за финансиране на годишните оперативни разходи, свързани с експлоатацията на суперкомпютъра за 5- годишния период на амортизация  са събразно регламент на ЕС, поет с решение на Министерския съвет от 12 април 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com