Студентите повишили успеха си при онлайн обучението

2361
Студентите повишили успеха си при онлайн обучението
Снимка: iStock/Guliver

Успехът на студентите за 2020-та в условия на пандемия и онлайн обучение се е увеличил с около 30 стотни. Това отбелязват от Националното представителство на студентските съвети у нас, цитирани от БНТ.

Най-големи затруднения с онлайн обучението имат студентите в университетите с практически упражнения. Въпреки това те са успели да изработят добри механизми и резултатите са повече от задоволителни. "Да учиш химия през екрана не е невъзможно, но че е далеч по-трудно спор няма. Една наука, която изисква минимум 50% лабораторно практическа работа да я превърнем в нещо, което се прожектира на екрана. Трябваше да мобилизираме целия си творчески потенциал", казва доц. Андреана Сурлева, ръководител катедра "Аналитична химия" в Химикотехнологичния университет.

Срещу 40 евро годишно: Българи завършват висшето си образование в Австрия

Само 40 евро годишно плащат българските студенти в Австрия, която е най-желана дестинация за образование в чужбина. Това заявяват пред ...

Лекциите на студентите от Химикотехнологичния и металургичен университет вече не са в залите, а във виртуалното пространство. "За мен беше много стресиращо липсата на живия контакт. Да, аз ги виждам на камерата, чувам ги, но не мога да усетя пламъка, да видя пламъка в погледа, нито да усетя как те реагират на това, което казвам", допълва доц. Сурлева.

"Най-голямата беда и болка за студентите е тяхното, така да се каже, онлайн упражнение практическо, което е заснето само като клипче, като филмче и със схема, а те реално не са пипвали стъклария и практически много малко са присъствали в лабораториите", казва доц. д-р Антон Георгиев, катедра "Органична химия". "Упражненията... Те просто не се състоят. Гледаме клипчета, обясняват ни, нали, но друго е да сме в самата лаборатория, да ни покажат нагледно и да направим някакви съединения, реакция, упражнения като цяло", казва Незабравка Генова, "Химично и биохимично инженерство".

Оказва се обаче, че успехът на учениците по време на онлайн обучението се е повишил, въпреки трудностите. Успехът за студентите през 2020 г. се е повишил с близо 30 стотни. "В момента през 2020 говорим за 5,70 близо успех, а през 2019 е бил 5,40. Това което искам да кажа, че именно в онлайн среда успехът се е вдигнал", казва Даниел Парушев, председател на НПСС. Днес в празната зала преподавателите си пожелават само едно: "Да я видя пълна със студенти, да шумят тука, да мога да вляза и да кажа "Колеги, запазете тишина. Лекцията започва", споделя доц. Сурлева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com