Съдбата на езиковата гимназия в Сливен - по-добро бъдеще или мащабно безчинство?

32120
Съдбата на езиковата гимназия в Сливен - по-добро бъдеще или мащабно безчинство?
Снимка: Slivenpress.bg

През следващата учебна година в Сливен ще бъде извършено преструктуриране на учебните заведения. За това съобщи преди време кметът на града Стефан Радев. Реформата предвижда сливане и обединяване на начални, основни училища и гимназии, за да се изпълни планираното от Министерството на образованието и науката преминаване на едносменен режим на обучение до 2021 година. Целта е всички ученици да се обучават в първа смяна.

Реформата е планирана от бившия ресорен министър Меглена Кунева, но се реализира при сегашния министър Красимир Вълчев. "Общото между двамата е работата им в правителство на ГЕРБ и фактът, че нито единият, нито другият са проучили базата на всяко едно училище и не са осъзнали факта, че става дума за институции, а не просто за сгради. Като всяка недомислена реформа отговорността е оставена в ръцете на местните власти, така че ако тя е успешна позитивите да се консумират от Министерството на образованието, а ако е провал – да го отнесе местната власт. И точно това се случва", пише в съобщение до медиите Единна народна партия (ЕНП).

В Сливен ще протестират срещу драстично увеличение на таксите в градините

Родители от Сливен протестират срещу планирано увеличение на таксите за ясли и детски градини. Сега родителите плащат 35 лева на дете, ...

Притеснения относно сливането на сградите на различните училища, което виждат като скандалното и механично, имат и учители, родители и ученици. Може би най-засегнатото от реформата училище е сливенската езикова гимназия – ПГПЗЕ "Захарий Стоянов", която се намира в центъра на града и дели една сграда с природо-математическата гимназия. Реформата предвижда езиковата гимназията да бъде преместена в 10-то основно училище, което се намира в един от крайните квартали.

Безспорно езиковата гимназия е най-елитното училище в града. Единствената му конкуренция по ирония на съдбата е именно природо-математическата гимназия, с която дели обща площ. Враждата между двете училища и непрестанното съревнование засяга не само учениците, но и учителите. И именно тук се крие разковничето на проблема според засегнатите ученици. Защо? 

Твърдо против необосновано местене

С Actualno.com се свърза Ученическият борд на сливенската езикова гимназия – ПГПЗЕ "Захарий Стоянов". Според тях идеята на конкретно тази част от реформата, която засяга преместването на езиковата гимназия от центъра в краен квартал е малко по малко да се заличи езикова от картата на сливенските училища. Техният основен въпрос е защо точно тяхното училище се мести, а не природо-математическата гимназия. На среща на ръководство, учителите от езиковата гимназия, ученическия борд, кмета на Сливен Стефан Радев, директорката на РУО Сливен – Бисерка Василева, учениците питат: "Защо, по какви критерии, взехте решението да се премести езикова, а не ППМГ". Отговор обаче липсва.

Василева е бивша директорка на ППМГ, чиято партийна принадлежност се свързва с ГЕРБ. Същото важи и за кмета на града Стефан Радев, който зае поста като кандидат на ГЕРБ, a за сегашната директорка на езиковата гимназия Ефросина Кисьова, която е един от малкото хора в училището, които подкрепят реформата, се говори, че симпатизира на партията на Борисов, но не е известно Кисьова да членува или да е членувала в нея. В началото на 2016-та година Бисерка Василева уволнява дисциплинарно предишния директор на езиковата гимназия Дамян Петров. "Аз лично ще представя колежката Ефросина Кисьова. Тя е добър педагог и отличен управленец в областта на образованието. Сигурна съм, че ще се справи с отговорната задача. Кисьова се назначава до провеждането на конкурс", казва тогава Бисерка Василева.

В Сливен започва мащабно безчинство в образованието, алармира ЕНП

В Сливен стартира мащабно безчинство в образованието, което предвижда механично сливане и обединяване на начални, основни училища и гим...

Петров смята, че уволнението му е политическо и причина за него е различните му се възгледи. "Това беше гавра с мен. Аз не съм партиен член, но считам уволнението си за политическо. Започвам борба срещу Титаник", са тогава думите на Дамян Петров.

Днес учениците поставят няколко основни въпроса: защо се мести точно езиковата гимназия и как така общинският съвет взема решения без да са обсъдени с ръководствата на училищата, защото повечето директори твърдят, че не са били наясно с готвените промени.

Според учениците това е решение, което трябва да бъде публично обсъдено с хората, които ще са пряко засегнати от промените. Повечето от засегнатите училища са абсолютно несъгласни с предложените решения. Още нещо – според ученическия борд на ПГПЗЕ, базата на 10-то основно училище, където искат да ги преместят, е под всякаква критика. Според учените в езиковата гимназия е съвсем нормално Бисерка Василева, като бивш директор на математическата гимназия, да се застъпва именно за нея и така тя да запази сградата, която помещава. Те намират в това конфликт на интереси.

На обсъждането, което споменахме по-горе, се случват някои доста нелицеприятна неща. Пресконференцията започва в 11,05 ч., като по думите на присъствалите – "домакините" - представители на РУО и общината, са повече от журналистите. Двайсетина минути след началото иззвънява телефонът на шефката на РУО и тя напуска залата "за 5 минути". "До 11:50 часа срещата все още не продължава. Тогава зам-кметът на общината Пепа Чиликова се извинява, че има друг ангажимент в 12:00 часа и също си тръгва със своя екип. Седянката се саморазпусна с повече неотговорени въпроси отколкото започна", разказват очевидци.

Учениците от сливенската езикова гимназия са категорични: "Отвратени сме от наглостта, грозното отношение, което беше проявено от общината и РУО към нашето училище, без да сме го заслужили. Много пъти нашата гимназия е била пренебрегвана, но този път чашата преля. И на учителите, и на учениците вече им писна да се подиграват гимназията. Битката ще бъде до край".

Дете е предизвикало палеж в сливенско село

Полицаи в Сливен разкриха случай на палеж, съобщиха от ОД на МВР. Престъплението е извършено на 23 декември 2017  година. В Районн...

Отговорът на Бисерка Василева

Actualno.com потърси за коментар по темата и г-жа Василева.

"От 2010-та година имаме много жалби от родители на ученици, които учат в малката сграда на езикова гимназия – че сградата е студена, че санитарните възли са в мазето и че няма физкултурен салон. В голямата сграда пък има само един санитарен възел. Поради тези и ред други причини решихме, че е най-удачно езиковата да отиде в отделна сграда. Какви точно са критериите – това е решение на общината и на кмета. Другият вариант беше да намалим местата за прием и в две училища, това щеше бъде жалко, тъй като има голям интерес и към двете", заяви Василева.

Тя обясни още, че Математическата гимназия се помещава сграда, която е паметник на културата. Строена е 1894 година с пари на сливналии, събрани за Сливенската мъжка гимназия, чиято пряк наследник е Математическата гимназия. Точно затова било по-удачно тя да запази сградата си.

Попитана как ще коментира обвиненията, че като бивш директор на ППМГ е нормално да брани нейните интереси, Василева отговори: "Аз мисля, че сте наясно, че когато някой заема отговорна позиция като моята, не може да бъде пристрастен. Когато нещо се прави, е в името на децата и да се съхранят учителите, които преподават. Абсурдно е да се говори, че като се премести дадено училище от центъра в края на града му пада реномето. Не мястото прави едно училище атрактивно, а педагогическия колектив и изявите на учениците. В другите държави говорим дори за екологични училища - такива, които са сред природата на края на града."

"Сега тепърва започва да тече дискусия, проведоха се много срещи. В понеделник (29 януари) сме организирали среща с всички директори от областта и с представители на Общинския съвет, за да може в един по-разширен форум да дискутираме нещата с цел децата да учат в едни по-добри условия, в светлата част на деня и да се избегне втората смяна", обясни още шефката на РУО - Сливен.

Преструктурират учебни заведения в Сливен

През следващата учебна година в Сливен ще бъде извършено преструктуриране на учебните заведения. Това съобщи кметът Стефан Радев, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com