Третокласниците вече ще учат програмиране

4542
Третокласниците вече ще учат програмиране
Снимка: Getty Images / Guliver

В 3 клас учениците вече ще програмират. Това предвижда въвеждането на новия предмет "Компютърно моделиране", съобщи зам. министърът на образованието Диян Стаматов.
Той представи новите учебни планове за 3, 7 и 9 клас, които трябва да бъдат обсъдени до края на януари и да влязат в сила през учебната 2018 - 2019 г., пише 24 часа.
"Компютърно моделиране" и "Технологии и предприемачество" са новите учебни предмети за трети клас.

Стаматов уточни, че по компютърно моделиране учениците в 3 клас ще се учат как да "програмират блоково", като предметът ще се изучава за първи път от третокласниците през учебната 2018/2019 година, а от настоящата учебна година се въведе в първи клас. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт,

Проектите на учебни програми за всички класове бяха оповестени в сайта на МОН през юни 2016 г., за да се представи цялостната картина на промените, припомни Стаматов.

До края на януари 2017 г. трябва да се утвърдят учебните програми за 3, 7 и 9 клас, тъй като се необходими около 18 месеца за написването на новите учебници по тях. Целта на учебните програми е да бъдат олекотени, но без учениците да губят важни знания за автори, събития и факти, обясни Стаматов.

Той представи и акцентите в различните учебни предмети за 3 клас.

По български език и литература знанията ще са в тематични кръгове, които ще са ценностно ориентирани към България, към българския народ и българския език, към приятелството, ученето и празниците. Всяко дете в 3 клас трябва задължително да може да рецитира стихотворението "Обич" от Дора Габе, обяви заместник-министър Стаматов.

По "Човекът и обществото" в 3 клас ще се учи периодът от създаването на българската държава до периода на Възраждането /18-19-и в./, ще има знания и за българската и европейската идентичност, както и основни географски понятия.

По "Човекът и природата" ще се учат първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и за здравословния начин на живот.

Третокласниците ще учат също математика, изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

По "Технологии и предприемачество" учениците ще усвояват знания и умения, например как се организира коледно тържество в училище, как се изработват картички, гирлянди и сувенири или как се участва в благотворителен базар. 

Предметът „Технологии и предприемачество“ е „наследник“ на предмети като Трудово възпитание и Домашен бит и техника, но освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н. В 3 клас децата ще добиват начална икономическа култура, в 7-и ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в 9 клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.

Точково оценяване след 4, 7, 10 клас и на матурите

Новият държавен образователен стандарт за оценяване на учениците предвижда възможност за оценяване в точки. Става въпрос за националнот...

Програмите за 3, 7 и 9 клас отговарят на новата структура на образованието – завършване на основно в седми клас, край на общообразователната подготовка в 10 клас, профили в 11 и 12-и и външни оценявания в 4, 7 и 10 клас. Те съдържат повече практическа насоченост и целят добиване не само на знания, но и на умения, каза Стаматов. Той поясни, че се търси баланс между патриотичното възпитание, гражданското образование и уменията на XXI век. Материалът е олекотен, за да няма препускане по темите. 60% са нови и практически знания, а 40% ще са за упражнение и преговор. Силно застъпени са междупредметните връзки, а всеки предмет трябва да дава необходимите знания и да увеличава компетентността по български език, математика и дигитални умения, каза още зам.-министърът.

В 7 клас ще се изучават български автори и история на България в периода от Българското възраждане до началото на XXI век. Ще бъде включен и раздел за тоталитарната държава и комунистическия режим. По литература ще се изучават произведенията, които в момента се учат в 7 клас, плюс още две стихотворения – „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. В VII клас се обособяват предметите „Биология“, „Химия“ и „Физика“, които до VI клас са обединени в „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“.

Проектът за програма за 9 клас по „Литература“ предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди. Включените български текстове в програмата за девети клас са „История Славянобългарска“, „Изворът на Белоногата“ на П.Р.Славейков и стихотворенията на Христо Ботев „Майце си“, „Моята молитва“. „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и „Странник“. Досега тези произведения се изучаваха в 10 клас. Диян Стаматов обърна внимание, че по „Информационни технологии“ в този клас децата ще се запознаят с електронната търговия, рисковете и предимствата й и защитата на информацията.

В учебните програми е предвидено учениците да добиват полезни умения като писане на CV и делово писмо, подготвяне на публично изказване, разчитане на данни, графики и таблици, познаване на основните права и задължения на българските граждани според Конституцията (по история в 7 клас), изработване на родословно дърво или търсене на полезна и достоверна информация в интернет. Всички програми изискват учениците да правят проекти, за които да употребяват модерни информационни технологии.

На въпрос кога се учи „Под Игото“ на Иван Вазов, зам.-министър Стаматов посочи, че романът е записан в програмата по български език и литература за 6 клас и в момента издателствата подготвят проекти на учебници по тази програма. Няма важно българско произведение, което не е намерило своето място в учебните програми, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com