Вълчев: Голямо предизвикателство е да привлечем повече млади учители

4237
Вълчев: Голямо предизвикателство е да привлечем повече млади учители
Снимка: БГНЕС

Имаме голямо предизвикателство с това да привлечем повече млади учители. Процентът на младите учители до 35 години към момента е около 8%. Важното е да поддържаме учителските заплати над средната заплата за страната. Това заяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев уточни, че освен мерките, които се взимат към момента за привличане на млади кадри, като допълнителни стипендии, увеличаване на приема в професионалните направления, свързани с придобиване на педагогическа квалификация, трябва да се направи и информационна кампания още от училище. „Самите учители са тези, които трябва да направят тази информационна кампания. Безспорно трябва да увеличим и възнагражденията, които са водещ фактор. Всички трябва да покажем отношението си към педагогическата професия, защото от това в най-голяма степен зависи бъдещето ни като общество и държава. Ако имаме добри учители, ще имаме квалифицирани кадри във всички останали професии“, категоричен бе ресорният министър.

Възпитанието на децата щяло да бъде сред приоритетите на МОН

Имаме 90% съгласие между политически сили за това, което трябва да се прави в образованието, заяви ресорният министър Красимир Вълчев. ...

В момента основната минимална заплата за учителите е 760 лв. Това е първата стъпка от 4-стъпковото увеличение, което правителството предвижда в период от 4 години. След като бъдат направени евентуални следващи стъпки за увеличение с бюджета за 2019, 2020 и 2021 г. минималната заплата ще достигне до 1250 лв., а средната ще бъде над 1500 лв.

„Важното е ние като държава да поддържаме учителските заплати над средната заплата за страната. Недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малко, ако успеем да направим така, че повече млади хора да станат учители“, коментира Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че е регистрирано малко увеличение на студентите по педагогика, но все още има намаление в направлението. Особено тревожен бил недостигът на учители по физика и математика.

МОН обмисля да направи информационна система, която да показва къде и по какви дисциплини има недостиг на учители. Ще се регистрират всички, които завършват педагогика или имат желание да постъпят в системата на образованието. Ще има информация и колко учители ще се пенсионират или предстои да навлязат в пенсионна възраст.

Родители поискаха повече учители и възпитатели в детските градини

Да бъде увеличен броят на учителите или възпитателите в детските градини поискаха родителите на среща с кмета Димитър Николов и заместн...

Процентът на младите учители до 35 години към момента е около 8%. Средната възраст на учителите е между 49 и 50 години. „Предизвикателството е да обезпечим системата с близо 40 000 учители през следващите 10 години. Към момента учителите са близо 90 000. Средногодишно ще се пенсионират между 4000 и 45000 педагогически специалисти“, заяви още министърът на образованието.

Днес в българската образователна система работят 93 000 учители, но само след 8 години ще се пенсионират 39 000. Това заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Една голяма част от най-добрите ученици не искат да завършат висше образование и да стават учители, заяви Такева.

Ето защо един от големите проблеми, който стои, е подборът и начинът, по който трябва да мотивираме младите хора, за да могат да завършат и поемат учителската професия, подчерта тя.

Според Янка Такева втората голяма тема е как да се мотивират младите учители, когато влязат в училищната среда, за да може да има устойчивост кадровото обезпечаване.

Днес в българската образователна система работят 93 000 учители. 85 000 от тях имат магистърска степен. 24% имат висока квалификационна степен, а 12% имат второ висше образование.

„В България имаме много добра система за квалификация и кариерно развитие на учителите. Но само след 8 години ще се пенсионират 39 000 учители“, коментира председателят на Синдиката на българските учители.

Висшите заведения в България подготвят 20 000 студенти. От тях 50% влизат в образователната система. Ето защо пред българската образователна система има голям дефицит как и по какъв начин да бъдат мотивирани младите хора за устойчивост на образователната система, обобщи Янка Такева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com