X
 
 

За 17 г. у нас са закрити 1084 училища

3769 4
photo of За 17 г. у нас са закрити 1084 училища
Снимка: Getty images/Guliver
Учениците у нас са намалели с над 260 000 във всички випуски, а заради демографската криза през последните 17 години закритите школа са 1084, пише "Монитор".

През учебната 2000/2001 година образователните институции са били 3497, докато през 2017/2018 г. те вече са 2413. Това означава, че близо една трета от школата са затворили завинаги врати, а класните им стаи тънат в разруха.

Училища в Кърджали няма да смогнат с ремонтите до 17 септември

Ремонтите за въвеждане на енергоефективни мерки в някои училища на Кърджали няма да приключат до началото на учебната година. В понедел...

Повечето от училищата са основни, а най-малък е броят на закритите гимназии. Въпреки негативната тенденция, през последните 17 г. се наблюдава лек ръст на средните училища. Те са се увеличили с 20. Пик в закриването на училища бележи 2008 г.

Тогава през юни 325 школа изпращат последните си ученици, а коридорите им никога повече няма да чуят детски глас. Най-много закрити учебни заведения у нас има в Южна Централна България, където попадат областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково.

Преди първия училищен звънец

Припомняме, че преди новата учебна година по-рано министър Красимир Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. "Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя", каза министърът и препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите. Училището трябва да възпитава и в толерантност, когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година. Той коментира и продължаващите ремонти в редица училища в страната, като подчерта, че учебната година ще започне навсякъде, независимо от ремонтите.

Ремонтите в стотици училища ще продължат и след началото на учебната година

В навечерието на новата учебна година стотици училища все още са в ремонт. В някои от тях строителите ще останат и след 15-ти септември...

Министърът лансира тезата, че до 10 години всички училища ще учат в една смяна. В момента Образователното министерство диференцира срока за преминаване на всички училища в България в едносменен режим, като най-голям ще бъде срокът в големите общини – 10 години в София, около 9 години във Варна и т.н., обясни още Вълчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Голям разтеж на годишна база нале :-)
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До 10 години всички деца ще учат в 1 ( едно ) училище..крадци .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А през 1910г. е имало училище във всяко село! Политическите партии окрадоха и унищожават България!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Значи идва време да си вземем държавата обратно и да я направим отново годна за живеене. Бизнесът и така нар. управленци, толкова могат. Те са лош матрял.
  : 0 !