Красимир Вълчев: До 10 г. всички училища ще учат в една смяна

8296
Красимир Вълчев: До 10 г. всички училища ще учат в една смяна
Снимка: БГНЕС

До 10 години всички училища ще учат в една смяна. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев.

В момента Образователното министерство диференцира срока за преминаване на всички училища в България в едносменен режим, като най-голям ще бъде срокът в големите общини – 10 години в София, около 9 години във Варна и т.н., обясни Вълчев в Русе, цитиран от агенция "Фокус".

МОН ще разширява "бързата писта" за учители

В опит да реши трудния проблем с намаляващите педагози в училище просветното министерство обмисля да разшири "бързата писта" за учители...

"Това включва и дострояване на училища, и намаляване на приема на ученици", допълни той. Вълчев посочи, че приемът на ученици няма да бъде намален в математическите гимназии, като политиката за увеличаване на приема ще продължи и в техническите и професионалните гимназии ще продължи.

От догодина Министерството ще финансира дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки, както и обучения по компютърно моделиране още от първи клас, посочи министърът.

"Днешните деца ще са на пазара на труда през 2060 година, когато все повече професии ще изискват дигитални умения. Затова трябва още от първи клас да се свърже креативността с уменията за програмиране и да бъдат подготвени дигитални създатели. През следващата година при изготвяне на държавния план прием ще се акцентира на паралелки с изучаване на математика, технически науки и професии", каза той и подчерта, че професионалното образование и дуалното обучение са важни, за да се осигурят специалисти за местната икономика.

Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. "Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя", каза министърът и препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите.

Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава

Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. &bdq...

Според него въвеждането на електронни дневници ще помогне за изграждането на доверие между учители и родители. Училището трябва да възпитава и в толерантност, когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година.

Той коментира и продължаващите ремонти в редица училища в страната, като подчерта, че учебната година ще започне навсякъде, независимо от ремонтите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование